Likefestoon / Aktuális / Hét iskola újul meg Dél-Békésben

Hét iskola újul meg Dél-Békésben

Modern környezetben korszerű tudás épül – nyitotta meg Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetője a pénteki sajtótájékoztató, melynek keretében tizenhárom oktatási intézmény nyertes pályázatáról adtak számot. Jelentős sikert könyvelhet el Dél-Békés is, hét intézmény is megújul 2020-ig, az országgyűlési képviselő szerint komoly hátrányt kell pótolni, de a térség elindult a fejlődés útján.

A 2017/18-as tanév az esélyek és lehetőségek éve a köznevelésben – jelentette ki pénteken Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetője. A Békéscsabán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, a változás, a folyamatos megújulás dinamikus lendülete, az újszerű gondolkodás újabb lehetőségeket és újabb esélyeket teremt mindenki számára.

– Az elmúlt 25 év legnagyobb beruházásai zajlanak a magyar oktatási rendszerben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett program, az EFOP a minőségi nevelés-oktatás megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítását, az egészséges és korszerű tanulási feltételek megteremtését szolgálja. A 2014-2020. időszakra meghirdetett program befektetés a jövőbe. A fejlesztések kiemelt célja, hogy lehetőleg azonos tanulási környezetben, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók. A felújított épületek akadálymentessé válnak az esélyegyenlőség biztosítása érdekében – emelte ki Bánki András.

Az igazgató elmondta, a Központ májusban 13 uniós forrásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztésre irányuló projektre nyújtott be támogatási kérelmet. A döntés megszületett, mintegy másfél milliárd forint érkezik a Tankerületbe az iskolák felújítására.

Az „Iskola 2020” Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében című pályázaton 496 millió 122 ezer forint támogatást nyertek, a forrásból a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium újulhat meg, a dél-békési intézmény az egyik legnagyobb nyertese a megyei korszerűsítésnek.

Az ”Intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” című felhívás keretében további 12 intézmény újulhat meg megyénkben, ezek közül hat szintén dél-békési: az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, az almáskamarási Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, a medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskola, dombegyházi Balsaráti Vitus János Általános Iskola, illetve a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Hunyadi János Középiskola.

Közös célunk az oktatás fejlesztése – tette hozzá az eseményen szintén jelenlévő Simonka György.

– Minden követ meg kell mozgatnunk ahhoz, hogy az infrastrukturális hátteret biztosítsuk, modern épületekkel és eszközökkel, minőségi feltételekkel. Komoly hátrányt kell ledolgoznunk, úgy vélem ezek a beruházások már 20-40 éve váratnak magukra. Történelmi jelentőségű beruházások indulhatnak az eredményes munkának köszönhetően Dél-Békésben. Olyan előrelépések ezek, melyekhez hosszú út vezetett, rengeteg munka és egy erős összefogás van mögötte – hangsúlyozta Dél-Békés országgyűlési képviselője.

– Dél-Békés településeinek, intézményvezetőinek, szakembereinek, civiljeinek összefogása teremtette meg az alapját annak a komplex térségfejlesztési koncepciónak, melynek központi eleme a fiatalok helyben tartása, ehhez pedig elengedhetetlen a minőségi oktatás biztosítása. A Calendula Terv kiemelt célja, hogy a bölcsődétől, óvodától az általános, közép- és felsőoktatáson át egészen a felnőttképzésig egy élethosszig tartó, magas szintű nevelés-oktatás és képzés jöjjön létre a hátrányos helyzetű térségben – osztotta meg a képviselő.

A tervek szerint az építkezések 2017. őszén kezdődnek meg, és várhatóan 2020-ban fejeződnek majd be. A pénteki beszámoló szerint a Békéscsabai Tankerületi Központ további tíz pályázati kérelmet is benyújtott több mint 2 milliárd forint értékben, ezek leginkább szakmai fejlesztésekre irányulnak. A pályázatok döntésre várnak.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.