Likefestoon / Aktuális / Három tipp, hogy ne legyen nyűg a reggeli edzés

Három tipp, hogy ne legyen nyűg a reggeli edzés

A reggeli ébredéskor nagy általánosságban elmondható, hogy nem épp az edzés és a testmozgás az első ami az eszünkbe jut. Pedig amilyen nehezen kezdünk neki, legalább annyira frissítő hatású és akár egész napra energiával tölthet fel bennünket, még egy 10 perces reggeli torna is.

Nem mindenki annyira elszánt, hogy reggel korábban keljen fel, pedig a reggeli edzésnek számos ismert jótékony hatása – felpörgeti az anyagcserét, felébreszt, vagy csupán jól jön, mielőtt beindul a mókuskerék és egymást érik a különböző teendők. Kivételt képeznek ez alól persze a pollenallergiások, akiknek a tavaszi és nyári szezonban nem érdemes a korai órákban kint tartózkodniuk. A szándék azonban önmagában nem elég, így segítségképp összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki reggel akarja letudni a napi mozgásadagját.

1. Óvatosan az altatókkal és az allergia elleni gyógyszerekkel!

Vannak olyan éjszakák, amikor az ember nem tud elaludni, és valamilyen gyógyszerrel próbálja megoldani a problémát. Ám ha időben hatnak a szerek, és úgy érzi, hogy kipihente magát, a reggeli edzés akkor is kellemetlen lehet a difenhidramin nevű hatóanyag miatt. A szakemberek szerint ez ugyanis csak jóval hosszabb idő, 12-18 óra alatt ürül ki teljesen a szervezetből, és a mellékhatásai így jóval a bevétel után is érezhetőek. Ezek az álmosság, fáradtság, szédülés, csökkent koncentrációs képesség. Két megoldás van: vagy természetes, kevésbé komoly módszerekkel kell próbálkozni az elalvásnál, vagy később, mondjuk ebédidőben, vagy munka után kell edzeni.

2. Nincs késő esti nassolás!

Az egészséges életmódba egyébként is nehezen férnek bele az ilyen kihágások, de  csak 80 százalékban kell betartani az ilyen és ehhez hasonló szabályokat. Viszont ha valaki reggel akar edzeni, akkor fegyelmeznie kell magát, az éjszakai látogatás a hűtőnél ugyanis nem tesz jót. “Hiába tér nyugovóra, a szervezet tovább dolgozik, emészt, és ettől nem lesz olyan pihentető az alvás, ami azt jelenti, hogy nyűgösen ébred majd”. Ha nyugodtan szeretne aludni, két órával a lefekvés előtt már ne egyen, és így kisebb az esély arra, hogy morcosan, fáradtan indul a reggel.

3. Pizza vacsorára? Kizárt!

A szénhidrátban gazdag ételek miatt az egekbe szökik a vércukorszint és még dehidratációt is okoznak, a sós ételek pedig szintén nem segítenek. Egy éjszaka állítólag kevés ahhoz, hogy minden visszaálljon a normális szintre, így még reggel is folyadékhiány hatásaitól szenved majd. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a cukor utáni sóvárgás is a szomjúság jele lehet. Mit lehet tenni? Vagy lefekvés előtt iszik egy pohárnyi vizet – bár így lehet, hogy éjszaka fel kell kelnie -, vagy ébredés után iszik sok folyadékot. Persze az a legegyszerűbb, ha vacsorára nem eszik semmi olyat, amiben túl sok a só és a szénhidrát.

A reggeli mozgás mindenesetre frissítő, ráadásul az alakunknak is jót tesz.

Kiss Réka

pizzaéjszakai nassolás

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.