Likefestoon / Aktuális / GMO-mentes Európa kezdeményezés

GMO-mentes Európa kezdeményezés

Az Európai Unió agrárminiszterei az elmúlt napokban Rigában tanácskoztak a soros EU-elnökségi feladatokat ellátó Lettország szervezésében. A tanácskozás alkalmával Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter folytatta a GMO-mentes európai mezőgazdasági termelés megteremtéséről szóló egyeztetéseit. Ezúttal brit, román és litván partnereivel tárgyalt.

George Eustice brit agrárminiszter kifejtette, hogy bár álláspontjaink a GMO-kérdésben eltérőek, az Egyesült Királyság is kiáll a nemzeti önrendelkezés, a tagállamok döntési szabadsága mellett.

A magyar tárcavezető megállapodott Dumitru Daniel Botanoiu román államtitkárral arról, hogy a két minisztérium közös szakértői munkacsoportot hoz létre a GMO-ügyekben történő együttműködés megerősítésére. Virginija Baltraitiene litván mezőgazdasági miniszter asszony megerősítette, hogy a GMO-mentes köztermesztés ügyét Litvánia teljes mértékben támogatja.

Fazekas Sándor találkozott Dejan Zidan szlovén agrárminiszterrel is. A szlovén tárcavezető javaslatára megállapodtak abban, hogy az idén augusztusban megrendezésre kerülő Gornja Radgona-i mezőgazdasági kiállítás és vásár alkalmával a két minisztérium közös szervezésében GMO-mentességről szóló konferenciát rendeznek.

Az eseményen a tervek szerint az EU soros elnökségét 2015 második félévében betöltő luxemburgi agrárminiszter mellett a környező országok, valamint a visegrádi országok magas szintű képviselői is részt vesznek majd.

Kiss Réka

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.