Likefestoon / Aktuális / Folyamatos a forgalomnövekedés

Folyamatos a forgalomnövekedés

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

Lenner Áron Márk hozzátette: a növekedés olyan mértékű, hogy az ország bruttó hazai termékére (GDP) is pozitív hatással van.

Kiemelte, hogy az áprilisi 4,4 százalékos növekedésnél kedvezőbb a naptárhatástól megtisztított adat, amely 5,3 százalékos növekedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. A növekedéshez elsősorban a pozitív munkaerőpiaci folyamatok járultak hozzá, mivel minden korábbinál többen dolgoznak, illetve a reálbérek növekedésének és a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhető. Az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni – tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása – mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen bíztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

Kiss Réka

Forrás: MTI

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.