Likefestoon / Aktuális / Fókuszban a magyar költészet

Fókuszban a magyar költészet

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” –írta József Attila, akinek születése napjához kötődve, 1964 óta, április 11-én ünnepeljük Magyarországon a magyar költészet napját. Ezen alkalomból Dél-Békés is ünnepel.

1905-ben éppen ezen a napon, április 11-én született József Attila Budapesten, aki a huszadik századi magyar irodalom és költészet egyik kiemelkedő alakja volt. 1964 óta a költő születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, illetve emlékezünk meg József Attila példaértékű munkásságáról, és tragikus haláláról.

Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

Ebből az alkalomból minden évben országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A jeles nap alkalmából Dél-Békésben is számos eseményt szerveznek. A Petőfi Művelődési Központ és az Orosházi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a városi könyvtárban 14 órától József Attila Szavalóversenyt szervez.

Szintén Orosházán a városi könyvtárban tartja ezen a délutánon a nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasóköre következő összejövetelét, melyen a költészet napi megemlékezésük mellett élménybeszámolót tartanak a budapesti utazásukról.

A mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolában a Szövetség a Mezőkovácsházi Járás Ifjúságáért Olvasó- és Vitakört szervez.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.