Likefestoon / Aktuális / Értékteremtés Lőkösön is

Értékteremtés Lőkösön is

Lőkösházán immár harmadik éve zajlik a közfoglalkoztatási program, melynek fő célja, hogy önfenntartóvá váljon a település minden lakosa.

A település az egyik sikeres alprogramja a mezőgazdasági programban, melyben harmadik éve foglalkoztatnak startmunkásokat. A programban hidegházas fóliás növénytermesztés és szabadföldi konyhakerti növénytermesztés valósul meg. Ez a programelem elsősorban a lányoknak, asszonyoknak ad munkát, míg az oszlopgyártás, a szegélykő, járdalap, és térkő készítése, apríték előállítása a férfiak számára biztosítja az értékteremtő munka lehetőségét.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a településen élő és dolgozó mezőgazdasági szakemberek, vállalkozók, őstermelők első szóra elfogadták a hívásunkat, és rendszeres szaktanácsadással, illetve gépi munkákkal, vagy sok esetben egyéb munkálatokkal pl. palántaneveléssel segítik elő, hogy az önkormányzat által gondozott program minél sikeresebb lehessen – emelte kis Szűcsné Gergely Györgyi polgármester.

Az előállított termékek elsősorban a helyi közétkeztetésben kerülnek felhasználásra, így a gyermekétkeztetésben és a szociális étkeztetésben részt vevők a programban termelt zöldségekből készített meleg ételeket fogyaszthatják nap, mint nap. A megtermelt javakból arra is jut, hogy a településen élők számára- elsősorban szociális alapon, bizottsági döntést követően- természetbeni támogatást nyújtsanak. Az idei közfoglalkoztatási program keretében még egy fóliasátrat építettek az Alapítók úti telepre. Így már összesen ötszáz négyzetméteren  termelnek fóliasátorban. A tavalyi esztendő egyik sikere, mely a közfoglalkoztatási kiállításon is elismerést aratott, a kaliforniai paprikából készített paprikakrém volt, melyet a helyi konyhán dolgozó asszonyok készítettek.

– A fóliasátrat a programban dolgozók készítették, akik már ebben nagy rutinnal rendelkeznek. A fóliasátrakat az idei évtől csepegtető rendszerrel is felszereltük, hogy még nagyobb terméshozamot érhessünk el – folytatta a településvezető.

A sátrakba négyféle paprikapalánta került: kápia, kaliforniai, fehér tölteni való és zöld erős. A palántákat Vásárhelyi László nevelte, míg a magokat Nagy István dombiratosi kertész és Európa – hírű magnemesítő ajánlotta fel.

 

Kiss Réka

Fotó: Lőkösháza Község Önkormányzata

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.