Likefestoon / Aktuális / Értékteremtés Lőkösön is

Értékteremtés Lőkösön is

Lőkösházán immár harmadik éve zajlik a közfoglalkoztatási program, melynek fő célja, hogy önfenntartóvá váljon a település minden lakosa.

A település az egyik sikeres alprogramja a mezőgazdasági programban, melyben harmadik éve foglalkoztatnak startmunkásokat. A programban hidegházas fóliás növénytermesztés és szabadföldi konyhakerti növénytermesztés valósul meg. Ez a programelem elsősorban a lányoknak, asszonyoknak ad munkát, míg az oszlopgyártás, a szegélykő, járdalap, és térkő készítése, apríték előállítása a férfiak számára biztosítja az értékteremtő munka lehetőségét.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a településen élő és dolgozó mezőgazdasági szakemberek, vállalkozók, őstermelők első szóra elfogadták a hívásunkat, és rendszeres szaktanácsadással, illetve gépi munkákkal, vagy sok esetben egyéb munkálatokkal pl. palántaneveléssel segítik elő, hogy az önkormányzat által gondozott program minél sikeresebb lehessen – emelte kis Szűcsné Gergely Györgyi polgármester.

Az előállított termékek elsősorban a helyi közétkeztetésben kerülnek felhasználásra, így a gyermekétkeztetésben és a szociális étkeztetésben részt vevők a programban termelt zöldségekből készített meleg ételeket fogyaszthatják nap, mint nap. A megtermelt javakból arra is jut, hogy a településen élők számára- elsősorban szociális alapon, bizottsági döntést követően- természetbeni támogatást nyújtsanak. Az idei közfoglalkoztatási program keretében még egy fóliasátrat építettek az Alapítók úti telepre. Így már összesen ötszáz négyzetméteren  termelnek fóliasátorban. A tavalyi esztendő egyik sikere, mely a közfoglalkoztatási kiállításon is elismerést aratott, a kaliforniai paprikából készített paprikakrém volt, melyet a helyi konyhán dolgozó asszonyok készítettek.

– A fóliasátrat a programban dolgozók készítették, akik már ebben nagy rutinnal rendelkeznek. A fóliasátrakat az idei évtől csepegtető rendszerrel is felszereltük, hogy még nagyobb terméshozamot érhessünk el – folytatta a településvezető.

A sátrakba négyféle paprikapalánta került: kápia, kaliforniai, fehér tölteni való és zöld erős. A palántákat Vásárhelyi László nevelte, míg a magokat Nagy István dombiratosi kertész és Európa – hírű magnemesítő ajánlotta fel.

 

Kiss Réka

Fotó: Lőkösháza Község Önkormányzata

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.