Likefestoon / Aktuális / Ellenőrzik a vállalkozásokat az Orosházi járásban

Ellenőrzik a vállalkozásokat az Orosházi járásban

Az Orosházi Járási Hivatal fogyasztóvédelmi ellenőrei az idén – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2018. évi ellenőrzési és vizsgálati programja alapján – még több témavizsgálat keretében ellenőrzik a kiskereskedelmi vállalkozásokat a járás valamennyi településén

2017. január 1. napjától a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatalának feladat- és hatásköre több új feladattal bővült, így a hivatal többek között a fogyasztóvédelem területén is eljár. A járási hivatal illetékességi területén – Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós – mind az egyéni vállalkozók, mind a társas vállalkozások azon tevékenységeit ellenőrzik, amelyek a fogyasztókat érintik vagy érinthetik.

A hatóság ellenőrei a fogyasztók anyagi érdekeinek védelme érdekében, a fogyasztók megkárosításához, megtévesztéséhez vezető árfeltüntetési, illetve áralkalmazási szabálytalanságokat (pl. egységár feltüntetésének–, törvényes fizetőeszköz nemének vagy rövidítésének feltüntetésének hiánya, a csomagolóanyag belemérése a kimért termék tömegébe, stb.) derítik fel, valamint az általános kereskedelmi feltételeket (nyitvatartási idő megléte, vásárlók könyve és annak bejegyzései, nyugta-, illetve számlaadás, stb.) is ellenőrzik.

A fiatalkorúak védelme érdekében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a közkedvelt vendéglátó-ipari egységek, kulturális rendezvények, zenés-táncos szórakozóhelyek, nemzeti dohányboltok, alkoholterméket értékesítő kereskedelmi egységek ellenőrzésére. A cél, annak felderítése, hogy az ellenőrzött vállalkozás a 18. életévét be nem töltött személyt kiszolgálja-e alkoholtartalmú itallal, vagy dohánytermékkel, illetve számára értékesíti-e a tiltott termékeket. Kiemelendő, hogy a fiatalkorúak sérelmére elkövetett jogsértés esetén mindig, minden esetben kötelező a bírságkiszabás, vagyis a hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége!

Az idegenforgalmi főszezonban a vendéglátó-ipari egységek, közterületi, illetve alkalmi árusok, valamint a személyszállító taxi vállalkozások az ellenőrzések célcsoportjai. A kimért italok szűken mérése, hamis számolás, mérőeszközök hitelessége, stb., a kereskedelmi ellenőrzések fő szempontjai, míg a személyszállító szolgáltatások esetén az engedélyek megléte, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, stb.

A hatóság a szavatossági és jótállási igények intézésének átfogó ellenőrzése során a kötelező jótállás alá eső termékek esetében a jótállási jegy átadását, valamint annak tartalmát; a fogyasztók hibás teljesítés miatti kifogásának intézését; valamint az üzletben kihelyezett dokumentumokat, szóban elhangzott tájékoztatásokat vizsgálja.

2017. évben, a próbavásárlás módszerével végzett helyszíni ellenőrzések során az ellenőrök 67%-ban tapasztaltak jogsértést, így a jogsértést elkövető vállalkozásokkal szemben kötelezést alkalmazó, vagy kötelezést és bírságot kiszabó határozatról rendelkezett a járási hivatal. Továbbá közel 2 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírság kiszabására, valamint alkoholtartalmú italok forgalmazásának megtiltására 3, míg dohánytermék forgalmazás megtiltására 1 esetben került sor a járásban.

2018. évben a témavizsgálatok köre tovább bővül, így idén már a szálláshelyekkel kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok feltárása is a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési palettájára került – adta hírül a bekesijarasok.hu oldalon a hivatal.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.