Likefestoon / Aktuális / Egyre népszerűbb a Gyere haza fiatal program

Egyre népszerűbb a Gyere haza fiatal program

A kormány áprilisban indult kezdeményezése, a külföldön élő magyar fiatalok hazatérését segítő program kedvezően alakul. A Gyere haza fiatal program honlapján már mintegy ezer érintett leendő munkavállaló regisztrált.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár tájékoztatójában elmondta, mintegy 350 ezer magyar él, dolgozik tartósan külföldön, 70 százalékuk nőtlen, illetve hajadon, az átlagéletkoruk Londonban például 33 év. Csupán 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét, és a kiutazók fele egy év múlva visszatér, mert nem találja meg a számítását. Ebből adódóan érdemes megteremteni számukra a lehetőséget, hogy itthon próbálják meg felépíteni az életüket.

Az uniós bérekkel nehéz versenyezni, de a fiatalok többsége, amikor arról dönt, hazatérjen-e, nem a jövedelem nagyságát sorolja legelső helyre. A honvágy mellett a lakhatás és a munka is fontosabb tényező – tette hozzá az államtitkár.

A kormány 100 millió forintot különített el a program keretében arra, hogy a hazatérő fiatalokat támogassák. Fedezik a repülőjegyet és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz, az albérlet és a rezsi költségéhez.

A regisztráltak számából arra lehet következtetni, hogy a kint élők megfontolják a visszatérés gondolatát, és remélhetőleg közülük jó néhányan döntenek majd a hazatérés mellett.

Kálmán-Pócsik Judit

Fotó: mno.hu

Forrás: kormany.hu

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.