Likefestoon / Aktuális / Egyelőre nem költözik a schengeni határ
Simonka György

Egyelőre nem költözik a schengeni határ

Tanácskozást tartottak csütörtökön Brüsszelben az uniós országok belügyi tárcavezetői, de arról a kérdésről nem szavaztak, hogy többszöri halasztás után csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. A németek ugyanis már előzetesen vétót helyeztek kilátásba egy esetleges ilyen döntéssel szemben – adta hírül az MTI.

Mint közölték, december előtt nem is térnek vissza erre a kérdésre. Addig a két érintett országnak  legalább két, egymást követő alkalommal kedvező értékelést kellene kapnia az Európai Bizottságtól az  előfeltételeket illetően.

Németország és néhány más nyugat-európai EU-tagország – így például Hollandia, Ausztria vagy éppenséggel a schengeni övezeten kívüli Nagy-Britannia – főképp a korrupció és a szervezett bűnözés elleni román, illetve bolgár fellépés elégtelenségére, mint vállalhatatlan kockázati tényezőre hivatkozik. Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter szerint súlyos veszélyekkel járna, ha a Romániában, illetve Bulgáriában illegálisan tartózkodó harmadik országok állampolgárai számára akadálytalanná válna a mozgás az egész EU területén belül. Friedrich azonban nem rejtette véka alá, hogy tartanak attól is: nagyon sok román, illetve bolgár állampolgár a szegénység elől menekülve jelenne meg Németországban, hogy igénybe vehesse az ottani, még mindig meglehetősen nagyvonalú szociális juttatásokat.

Az elmúlt napokban román részről közölték: ha most nem fogadják be az országot a schengeni övezetbe, akkor a kérdést Bukarestben leveszik a politikai prioritások listájáról.

Magyarország az elmúlt években következetesen támogatta a schengeni térség bővítését, Románia és Bulgária csatlakozását – tájékoztatott a Magyar Távirati Iroda.

Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője Románia schengeni csatlakozása kapcsán elmondta, a határmentén élők nagyon várják, hogy elköltözzön a külső határ, ami nehezíti a társadalmi és gazdasági kapcsolatok napi gyakorlását.

– A magyar gazdák gépeire, bérmunkában, a határ túloldalán is nagy szükség lenne. Az itthoni gazdák számára a romániai munka pedig bevételt jelentene. Ma azonban, ha egy dombegyházi gazdálkodó a vele határos településen, légvonalban mondjuk egy kilométerre lévő földön dolgozna, csak jelentős kerülővel, Battonyán keresztül juthat el a munkavégzés területére. A határmentén élők baráti, rokoni kapcsolatokat is ápolnak. Ebben is nagy segítség lenne, ha szabadon járhatóvá válna a határ – nyilatkozta a képviselő hírportálunknak.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.