Likefestoon / Aktuális / Dobogósok a mezőhegyesi kertmentő diákok

Dobogósok a mezőhegyesi kertmentő diákok

Példaértékű munkát végeztek a dél-békési mezőgazdasági szakképző iskola kertész tanulói a „Ment meg egy kertet!” című országos kezdeményezés keretében. Ötvenhat iskola „szállt ringbe”. Csaknem hetvenhat kertet műveltek meg, a mezőhegyesiek egy műemléki környezetben lévő, elhagyatott földrészt vettek gondozás alá, oklevélben részesültek a napokban.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016-ot a Kertészkedés Évének hirdette meg, melynek keretében „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” országos verseny részeként „Ments meg egy kertet!” programot hirdetett, melyben a mezőgazdasági szakiskolák diákjai vehették részt, így a mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanuló is. A kezdeményezés célja elsősorban a kertészkedésre való ösztönzés és az ehhez szükséges tudás átadása, valamint a kertnek, mint élőhelynek a megőrzése volt, csaknem ötvenhat intézmény csapata mérte össze kertművelő tudását egy év alatt, a projekt keretében hetvenhat keretet vontak művelés alá.

Kedden ünnepélyes keretek között értékelte a minisztérium a nebulók munkáját, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó kertészek díjban részesültek, köztük a mezőhegyesi kertmentők is dobogóra állhattak, hiszen az első hat iskola között végeztek. Az oklevél mellé kiváló munkájukért további értékes tárgyjutalmakat vehettek át.

13466339_1137190019666673_258901617632312721_nA dél-békési iskola kertész tanulói egy üresen álló önkormányzati bérlakás, rendkívül elhanyagolt állapotú, műemléki környezetben található, egy kvadrátnyi kertjét művelték meg. A munkálatok során először termőtalajt szállítottak a kertbe, ezt követően lehetett elkészíteni az ágyásokat, majd kialakítani az öntöző- és talajtakaró rendszert, végül pedig palántákat ültetni a kertbe. Paprikát, paradicsomot, káposztaféléket, borsót, csemegekukoricát, sütőtököt neveltek a diákok pedagógusuk koordinálásával. A fiatalok végig sajátjukként gondozták a veteményest, melyre vakációjuk során is időt szántak.

A Kertészkedés Éve programsorozat célja az volt, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak, a minisztérium beszámolója szerint idén is folytatódik a „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” országos verseny, valamint a „Ments meg egy kertet!” program is, melyhez ismét csatlakozik a mezőhegyesi szakképző.

Kiss Anna

Fotók forrása: Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.