2020. június 3. szerda
Likefestoon / Aktuális / Csaknem 700 könyvet vesztettek el

Csaknem 700 könyvet vesztettek el

Múlt hétvégén ünnepelte hetedik születésnapját a „Veszíts el egy könyvet!” játék, ami 2008-ban Orosházáról indult, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárból.

Ahogy korábban megírtuk, a Nagy Könyvelhagyó Hétvégén, március 20-tól 22-ig könyveket lehetett elhagyni büntetlenül, sőt, az elvesztett olvasmányok és elhagyóik bekerültek egy sorsolásba, ahol az Alexandra Kiadó és Könyváruházak jóvoltából egy ötven ezer forint értékű könyvcsomag és Orosháza-Gyopárosfürdő belépőjegyek vártak gazdára.

Az időjárás is kedvezett az eseménynek, olyannyira, hogy csaknem 700 könyvet sikerült elveszteniük a játékos kedvű olvasóknak a hétvége folyamán. Padokon, tömegközlekedési eszközökön, intézményekben, még köztéri szobrokon is sikerült otthagyni egy-egy olvasmányt. Az elvesztés azonban még nem minden, ugyanis aki elég szerencsés, meg is találhatott egy könyvet. A hétvége során a tegnapi napig 60 könyv megtalálását regisztrálták, ám Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója, s egyben a játék ötletgazdája szerint nem ritka, hogy hetek, hónapok, vagy évek telnek el a megtalálás és a regisztrálás között. Az eddigi statisztikák alapján a körülbelül 7000 elvesztett könyv közül ezret regisztráltak megtaláltként, azaz minden 7. könyv megtalálója kapcsolódik a játékba.

Érdekes hozzászólások is érkeztek a megtalált könyvekhez a játék oldalán, néhányat megemlítünk a könyvtár által összeválogatott legjobb idézetekből:

  • “Nagyon jó ez, hogy így el kell hagyni,én nagyon meglepődtem, amikor megtaláltam!Jó kis könyv!” – @Dzseni
  • “Imádom ezt az ötletet! :)” – @P. Réka
  • “Buszsofőr vagyok a buszomon talaltam es ott is fogom elhagyni” – @Andris
  • “Még nem is hallottam erről a dologról nekem is kedvem támadt hozzá!! 🙂 Nagyon boldoggá tett.” – @Takács Edina
  • “Örültem neki :-)” – @Nagy Nikoletta
  • “Első talált könyvem! 🙂 Még nem is hallottam erről az egészről eddig semmit. 🙂 Nagyon jó dolognak tűnik.” – @Reni
  • “A suliban találtam meg és nagy örömet okozott nekem! :)” – @givera
  • “klassz könyv, megtartom;)” – @Kiss Márton 
  • “Öröm volt megtalálni a kedvenc könyvem, remélem másnak is ilyen örömöt fog okozni!” – @Szabó Zsóka

11081406_10205387082230249_4632258648880412805_nAz egyik könyv különleges „állapotban” várta gazdáját Szekszárdon, a Liszt Ferenc Téren. Farkas Péter könyvszobrot készített Széchenyi Zsigmond Denaturált Afrika című könyvéből, a lapokból egy szívet formázott.

– A nagy könyvelhagyó hétvége alkalmával egy olyan egyedi könyvet hagytam el, amilyet más nem. Könyvszobraimmal szeretek az emberek arcára mosolyt csalni azáltal, hogy új életet adok a használt könyveknek – írta a könyvszobrász játék a Facebook oldalára.

A könyv szerencsére gazdára is talált, és másnap már regisztrálták is a megtalált könyvek között: „Szép szív volt a lapokból alkotva. örültem hogy megtalálhattam” – írta az Ármin nevű felhasználó.

A sorsolást tegnap, március 23-án tartották, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. A szerencsés nyertes – nagy meglepetést szerezve – a budapesti Regnum Könyvtár lett, ahova az 50 ezer forint értékű könyvcsomag kerül. Két Gyopárosfürdő élménybelépővel lett gazdagabb Pleszkó Anita és Bodó Vera.

Az orosházi városi könyvtár által szervezett, flashmob jellegű közös felolvasás is jól sikerült Buzai Csaba igazgató elmondása alapján. A második alkalommal meghirdetett kezdeményezésen 20-25 fő jelent meg Orosháza Főterén, hogy elvesztésre szánt könyveikből még fennhangon olvassák fel kedvenc soraikat, mielőtt végleg búcsút mondanának nekik.

1522251_733218040043720_1918003418_n
Olvas az Orosházi Moly Galeri Buzai Csaba igazgatóval együtt

Az igazgató elmondta, jó visszhangja volt a hétvégének, nagy érdeklődést váltott ki. Mégis meglepő, hogy sokan csak most hallottak először a programról. Ezért is szeretné életben tartani a játékot az évente legalább egy alkalommal megrendezett Nagy Könyvelhagyó Hétvége által. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a program nem zárult le a hétvégével, év közben is van lehetőség könyveket elhagyni, sőt, megtalálni is.

Az izgalmas programok sem szünetelnek a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, ugyanis még tart az Internet Fiesta, mely során március 26-ig várják a Deutsch Tamásnak szánt, internettel kapcsolatos kérdéseket a könyvtárban kihelyezett táblán, illetve az online kvíz kitöltésével Gyopárosfürdő belépőket is nyerhetnek.

Nagy Mária

Fotó: Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Facebook

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Egy hozzászólás

  1. a cikkben megemlített műveimet a http://www.facebook.com/wolfabric oldalon tekinthetitek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.