2020. június 3. szerda
Likefestoon / Aktuális / Bővül az illetékmentes ügyek köre

Bővül az illetékmentes ügyek köre

Újabb bürokráciacsökkentő intézkedések lépnek életbe márciustól, melyek csaknem 400 millió forintos megtakarítást jelentenek, míg a vállalkozásoknak további 1,2-1,3 milliárd forinttal több marad a zsebükben. Nem kell majd fizetni a családi név korrigálásáért, az anyakönyvi kivonatért, valamint a cégbejegyzésért sem tavasztól.

Több közigazgatási illeték és igazgatási szolgáltatási díj megszüntetéséről döntött kedden a parlament a kormány javaslatára. Márciustól ingyenes lesz például az anyakönyvi kivonat, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárások, illetve a 65 évnél idősebbeknek a magánútlevél készítése. Sőt, a családi név korrekciójára irányuló eljárásért sem kell fizetni tavasztól. A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése érdekében elsejétől a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása is díjmentes lesz – adta hírül az MTI.

Jó hír lehet a vállalkozásukat márciustól beindítók számára, hogy nem kell illetéket fizetni a cégbejegyzésért sem, tehát mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon, de az utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

Az építésügy területén is újabb rendelkezések lépnek életbe, ugyanis az eljárási szabályokkal összefüggésben több illeték csökken vagy megszűnik. A hatósági bizonyítvány kiadása például 3000 forint lesz, a nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot pedig évente kétszer díjmentesen lehet lekérni. A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása és a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése is, de a szétaprózott termőföldek egyszerűbb egyesítése miatt megszűnik a telekalakítási eljárásért fizetendő díj.

Márciustól megszüntetik a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos, valamint a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket – írja az MTI.

Mint írták a döntés érinti az igazságszolgáltatást is, a továbbiakban nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén sem.

Fotó: archív fotó

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.