Likefestoon / Aktuális / Balog Zoltán a szegénység elleni küzdelem világnapján

Balog Zoltán a szegénység elleni küzdelem világnapján

Az emberi erőforrás miniszter a szegénységben élő magyar családok számára nyújtott lehetőségekről beszélt ma, a szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én.

 

Hazánkban több mint egymillió ember, közöttük a magyar gyerekek 22 százaléka él mélyszegénységben. A háztartások 75 százaléka nem tud annyi pénzt félretenni, hogy esetlegesen egy hónap végén adódó rendkívüli kiadását fedezzen. A miniszter szerint ebből a helyzetből csak tanulással és munkával lehet kitörni.

            A magyar szegénység felszámolására irányuló kormányintézkedéseket összegezve Balog Zoltán kiemelte, hogy évi 980 milliárd forint alanyi jogon járó és 222 milliárd forint mérlegelési jogkörben adható támogatást juttatnak a szegény sorban élőknek a befolyt adókból. A szociális intézkedések közül a devizahitelesek problémáit enyhítő döntéseket, a munkahelyvédelmi akciótervet és a közmunka-programot említette az emberi erőforrás miniszter.

̶ Két évvel ezelőtt arra vállalkoztunk, hogy azt az országot, amely reménytelenül el volt adósodva, mind az egyéni háztartások, mind az önkormányzatok, mind az állam szintjén, megpróbáljuk valamilyen módon újjáépíteni. Az egyik ilyen fontos dolog volt, hogy a szegénységellenes programokat olyan módon alakítsuk át, olyan módon indítsuk el, hogy azoknak az embereknek, akiknek két gondjuk van, az egyik a szociális kiszolgáltatottság, a másik pedig a mentális kiszolgáltatottság, ami azt jelenti, hogy miután elvesztették az esélyüket arra, hogy kitörjenek a szegénység helyzetéből, ezért nem is próbálkoznak, újra esélyt adjunk – fogalmazott mai nyilatkozatában Balog Zoltán.

 

̶ Térségünket különösen sújtja a szegénység. Nap mint nap azért küzdünk, hogy megélhetési lehetőséget, munkalehetőséget teremtsünk a Dél-Békésben élőknek. Egyet értek miniszter úrral abban, hogy a tanulás és a munka lehet a megoldás a szegénysorban élők problémájára, ezért indítunk olyan programokat, amelyek lehetőséget teremtenek az itt élőknek arra, hogy új ismereteket szerezzenek, és közben megtapasztalják a saját munkájuk értékét. Többek között ez a jelentősége a Startmunka-programnak is. Hiszen azok az emberek, akik dolgoznak, hozzájárulnak a társadalmi eredményekhez, értékesnek, a közösség fontos tagjának érezhetik magukat, így más az önbecsülésük és a közösségi megbecsülésük is – mondta kérdésünkre válaszolva Simonka György, a térség országgyűlési képviselője.

 

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.