Likefestoon / Aktuális / Augusztus 20. a sokszínű ünnep

Augusztus 20. a sokszínű ünnep

Az egyik legősibb ünnepünk, Szent István király ünnepének napja, az államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz, aki Géza fejedelem fia és a honfoglalást vezető Árpád fejedelem ükunokája volt. István, uralkodása idején a fehérvári törvénynapokat és a királyi tanács ülését Nagyboldogasszony napjára (augusztus 15) hívta össze. (Misztikus egybeesés, hogy István éppen ezen a napon halt meg 1038-ban.) Később, Szent László király döntése alapján az ünnepet áthelyezték augusztus 20-ra, mert 1083-ban e napon avatták szentté I. István. Nagy Lajos (1342–1382) uralkodásától kezdve augusztus 20-a egyházi ünnepként maradt a köztudatban. 1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s így Szent István napja is kimaradt, de Mária Terézia mégis elrendelte megtartását, sőt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvetette. 1771-ben ő volt az, aki elhozatta Bécsbe, majd Budára a Szent Jobbot, amelyet ez időtől körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án. 1891-ben, évekig tartó vita után a képviselőház nemzeti ünnepként augusztus 20-a mellett voksolt, és Ferenc József munkaszüneti nappá nyilvánította. 1949-től a Szocialista Alkotmány és az Ú Kenyér, 1950-től a Népköztársaság ünnepének számított. A rendszerváltást követő első szabad választásokon létrejött Magyar Országgyűlés 1991. március 5-i döntése Szent István napját a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének nyilvánította.

A néphit korábban e naphoz kötötte a gólyák útra kelését, de a zab jó minőségéért, sőt sok helyen a málnatermésért is ilyenkor adtak hálát a templomokban, illetve az e napi  időjárásából következtettek az őszi gyümölcstermésre. Ha szép idő volt, bő termést várhattak.

Augusztus 20-án az ország déli részén, főleg Szeged környékén a falvakban megválasztották az ünnep királyát és királynőjét, akik a nap folyamán irányították a település megemlékezését, gondoskodtak a tisztelet megadásáról.  A kiválasztás szempontja az egész éves példamutató viselkedés volt.

Régen, de jó néhány helyen ma is augusztus 20-án tartják az aratóünnepeket, az aratás befejezését, mely az egész magyar nyelvterületen ismeretes, látványos közösségi jellegű szokás. Első emlékei a középkorig nyúlnak vissza. Az aratás befejezése után a részes aratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút kötöttek, ritkábban búzababát készítettek és azt ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A vendégség rendszerint tánccal (taposóbál, kepebál) fejeződött be. A tánccal egybekötött aratószokás egy 1901-es miniszteri felhívás után vált általánossá, főleg nagybirtokos vidékeken. Az aratással és a búzával összefüggésben, az új lisztből kenyeret is sütöttek. Területenként változott, hogy a kenyérrel sütés és megáldás után mi történt, de a leginkább bevett szokás az volt, hogy István király jótékonykodására emlékezve a kenyeret szétosztották a szegények között. Az új kenyér megáldása: „Könyörögjünk – Mindenható Atyánk, Urunk és Istenünk! Áldd meg ezt a kenyeret mennyei áldásoddal, hogy akik ebből esznek, azoknak váljék testi-lelki gyarapodásukra és üdvösségükre. Tartson távol tőlük mindenféle betegséget és a gonoszlélek minden kísértését. A mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki nekünk mennyei kenyerünk, örök életünk és üdvösségünk; és aki veled él és uralkodik a SzentlélekkeI egységben, Isten, mindörökkön-örökké. Ámen.”

Illusztráció: Szőnyi István Aratás c. képe

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.