Likefestoon / Aktuális / Ápolják a nemzetiségi hagyományokat

Ápolják a nemzetiségi hagyományokat

Medgyesegyháza  képviselő-testület elfogadta a román nemzetiségi önkormányzat 2012. évi munkájáról szóló beszámolót. Tavaly a nemzetiségi grémium öt alkalommal tartott ülést. Aktívan bekapcsolódtak a megyei és országos román önkormányzat rendezvényeibe.

A Románság Hagyományaiért és Jövőjéért Egyesülettel közösen zarándoklatot tartottak a Bihor megyei kolostorhoz, Románia egyik leglátogatottabb ortodox kolostorához. Decemberben nemzetiségi napot szerveztek a szlovák önkormányzattal közösen.

Medgyesegyháza 2003-ban írt alá testvértelepülési kapcsolatot Valea Ierri-vel, vagyis a romániai Járavizével. A kapcsolat tavaly is eredményesen működött.

A román önkormányzat tagjai tavaly nyáron továbbképzésen vettek részt Moneasan-ban, Menyházán.

Az elmúlt esztendőben három pályázatot nyújtottak be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz. A kapott támogatást hagyományőrző programjaikhoz használták fel.

Tavaly kilencedik alkalommal szervezték meg a román nemzetiségi bált.

Negrea Dániel elnök a képviselő-testületet a nemzetiségi önkormányzat oktatással kapcsolatot tevékenységéről is tájékoztatta. Több éves előkészítő munka után a 2007/2008-as tanévben vezették be a helyi Schéner Mihály általános iskolában a román nyelvoktatást. Jelenleg húsz diák tanul románul. A tanulók több nemzetiségi rendezvényen is részt vettek. A kisebbségi önkormányzat táborozási lehetőséget is biztosított az érdeklődő tanulóknak a Duna-deltában és a Fekete tengernél.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.