Likefestoon / Aktuális / Amit a magvetésről tudni érdemes

Amit a magvetésről tudni érdemes

Magvetés, palántázás, virágültetés – néhány fontos tavaszi kertészeti tevékenység, melyek esedékessé váltak. A legfontosabb tudnivalókat Lunk Norbert agrármérnök osztotta meg hírportálunkkal.

Április első felében már el lehet kezdeni a melegigényes zöldségfélék – bab, póréhagyma, csemegekukorica, kabakosok – magvetését a szabadföldbe. Ültessük ki a korai fejes káposzta, a karalábé és a kelkáposzta palántáit is.

A kúszónövények (hajnalka, tűzbab, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjainak elvetése is ilyenkor esedékes. Ezek a növények akár 2-3 méter magasra is felfutnak, ezért a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására kiválóan alkalmasak. Azonban a gyors növekedésükhöz elengedhetetlen a bőséges víz- és tápanyag-ellátás. Utóbbit tápoldatozással a legegyszerűbb megoldani. A kerítés mellé vethetünk még napraforgómagot, a beérő tányéroknak örülni fognak a madarak.

Áprilisban már többnyire 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ezért kivihetjük a friss levegőre edzeni a palántákat. Erre azért van szükség, hogy az üvegházban, fóliában nevelgetett növények hozzászokjanak a kinti, gyakran változékony időjáráshoz. Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk őket a kinti fényhez és a hőmérséklethez, különben sokkot kapnak a növények vagy el is pusztulhatnak. Az első héten még csak 4-5 órára, majd két hét múlva már kint is maradhatnak.

A cserepekben lévő szobanövények átültetésének szintén most van a szezonja. Emeljük ki a növényt a cserépből, majd a föld lerázása után vágjuk le az elhalt gyökérrészeket. A növény föld feletti részéről se feledkezzünk meg. Az elhalt ágakat és leveleket távolítsuk el. Ha szükséges, még most metsszük meg a szobahárs és a mályvarózsa hajtásait, majd ültessük át nagyobb cserépbe, melybe friss, tápanyagdús földkeveréket töltöttünk.

Végezetül íme néhány növény, amelyet magvetéssel tudunk ültetni: Estike: április elején vessük el végleges helyére 20 cm tőtávolságra, majd a kikelt palántákat 30 cm-re kell ritkítani. Bazsalikom: március végén-április elején, ládába vagy cserépbe ültessük Kakastaréj: április elején ládába, vagy cserépbe, május elején tegyük ki a végleges helyére. Körömvirág: vetés ideje április közepe, szabadba vessük a végleges helyére. Rézvirág: magját április elején a végleges helyre a szabadba is vethetjük, nyár végén virágzik – foglalta össze Lunk Norbert.

Betkó Tamás Dávid

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.