Likefestoon / Aktuális / Állandósul a dombegyházi határátkelő

Állandósul a dombegyházi határátkelő

Most már biztos, bekerül az állandóan nyitva tartó határátkelő helyek közé a Dombegyház-Kisvarjaspusztai, ezzel sokak álma válik valóra. A térség országgyűlési képviselője szerint ez jelentős állomás a dél-békésiek életében, míg Dombegyház polgármestere úgy véli, újabb lehetőségek nyílnak meg ezáltal a térségben élők előtt.

Egy éve régi álom válhatott valóra Dombegyházon: több éves, komoly erőfeszítést igénylő munka után lehetőség adódott a Dombegyház-Kisvarjas közötti határátkelő megnyitására. A határátkelő egyelőre szombatonként 8 és 16 óra között tart nyitva, teljes kihasználtsággal, azonban Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint még idén állandóvá válik a határátkelő. A politikus beszámolója szerint sikerült megállapodást kötni a két államnak, így jövő évtől állandó nyitva tartással lehet majd használni a dombegyházi átkelőt.

– A dombegyházi határátkelő hosszú távon a határmenti térség gazdasági és kulturális életének fellendülését, Dél-Békés fejlődését szolgálja. Fontos állomás ez, de még mindig nem értünk a végére annak, hogy az Orosháza–Dombegyháza irányban biztosítsuk a minőségi nemzetközi közlekedés feltételeit. Még kistérségi elnök voltam, amikor elkészítettük a dinnyés út terveit. Ez feltétele volt annak, hogy a határátkelő tervezése is elkezdődjön. Aztán a beruházásokhoz szükséges források előteremtése következett. Majd a sorra adódó nehézségek ellenére megépítettük a határhoz vezető utat, közben az Orosháza-Dombegyház szakasz egyes részeit sikerült felújítani, most ezt a munkát folytatjuk újabb szakaszokon – osztotta meg hírportálunkkal Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője.

Hozzátette, nagyon bízik benne, hogy a sok munka eredményeként sikerül helyreállítani a történelmi Aradi utat.

A határ ideiglenes megnyitásakor Dombegyház polgármestere úgy fogalmazott, a megnyitott átkelő a személyes – családi-baráti – kapcsolatok ápolásán túl a kisvállalkozások gazdasági kapcsolatainak kiépítéséhez és a szakmai együttműködések megerősödéséhez nyitott új utat.  A városvezetőtől megtudtuk, nem sokáig kellett reklámozni a megnyitott határt, számításaik beigazolódtak.

– Adatok. Számok. Statisztika. Ezek mellett emberek vannak és nem mögötte. Becsületben. Becsületben márpedig nincs alku – hangsúlyozta korábban dr. Varga Lajos.

A határmenti település vezetője szerint több évtizedes álom teljesül be év végén Dél-Békésben.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.