2020. június 5. péntek
Likefestoon / Aktuális / A mese világnapjára

A mese világnapjára

A mese alapvetően a felnőttek műfaja volt a XIX. század végéig. Az emberek történetekkel kísértek minden fontos szertartást: születést, férfivá/nővé érést, esküvőt, temetést; minden eseményt: ünnepet, életfordulót, a természet körforgását; és a munkájukat is mesékkel fűszerezték otthon, a földeken, a fonóban. A mese a mindennapok része volt. Élt és éltetett.

Mára ez megváltozott, sajnos a világunkból jócskán kiveszett a mese. De miért is fontosak ezek a történetek?

– A mese egy kibontott kép. Ahogy hallgatjuk a történetet, mesélő és mesemondó egy úton jár. Belülre kerül. A kép megelevenedik, kinyílik egy láthatatlan kapu, és együtt lépünk be rajta, hogy az elejétől útnak indulva minden helyszínt bejárva végigmenjünk rajta. A mesék nem azt mutatják meg, hogy az élet könnyű, és felhőtlen, hanem épp az ellenkezőjét. Ezzel együtt megküzdési technikákat, stratégiákat tanít, rálátást ad, hogy miként cselekedjünk nehéz helyzetekben. Vezet minket. Irányt mutat. – mondta el Nagy Nóra a mezőkovácsházi Család és KarrierPONT szakmai vezetője, akik idén Benedek Elek születésnapján, a mese világnapján mesedélutánt szerveztek központjukba.

A mesedélutánra felnőtteket és gyermekeket egyaránt vártak, egy fókusz-mese mentén járták körbe a hét irányt (négy égtáj, alsó-, középső-, felső világ), melyiknek mi a jelentése, hatása, hogyan illeszkedik bele a kozmikus rendbe, és miként jelenik meg ez a mesében. Mindegyik égtájat, a négy irányt, a természet körforgásában tudjuk megfigyelni. Minden, ami létezik, és változásban van, ezt a négyes osztatú körforgást ismerhetjük fel benne. Az idő múlásában, az évszakokban, a napszakokban, az emberi léptékben (születéstől elmúlásig), a lélegzetünkben.

Sikeres délutánt tudhatnak maguk mögött, sok felnőtt újra gyermek lehetett, és mesét olvashatott, még ha csak néhány órára is, igény érkezett egy meseelemző vezetése melletti mesedélutánok elindítására.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.