Likefestoon / Aktuális / A gyerekeket védi a tervezett KRESZ-módosítás

A gyerekeket védi a tervezett KRESZ-módosítás

Májustól 30 kilométer/órás sebességgel lehet kikerülni a gyermekeket szállító, álló autóbuszokat. De ez a sebesség lesz kötelező mindenhol, ahol gyerekek léphetnek az úttestre – ezt tartalmazza a kormány KRESZ-t módosító rendelettervezete, amely a kormány.hu-n jelent meg hétfőn.

A jelenleg érvényben lévő szabály szerint, ha a „gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbusz vagy iskolabusz az úttesten áll, és használja a vészvillogóját, akkor az a gyermekek be- és kiszállását jelzi. Ilyenkor a járművet kikerülni, vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel lehet.

Az új szabály a mérsékelt sebességet 30 kilométer/órában szabja majd meg. További szigorítás, ha az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre, akkor a busz mellett legalább 2 méteres távolságot tartva kell elhaladni. A jövőben lakott területen belül, a megállóból való kiálláskor nemcsak az autóbusznak, hanem az iskolabusznak és a gyermekeket szállító busznak is elsőbbsége lesz.

A módosítások várhatóan május 1-jén lépnek hatályba.

Simonka György dél-békési országgyűlési képviselő politikusként és családapaként is üdvözli a tervezett változásokat.

– A pusztaottlakai gyerekeinket is busszal hordjuk át a medgyesegyházi óvodába, iskolába. Biztos vagyok benne, hogy minden gyermekbuszt kísérő felnőtt rendkívül körültekintő, amikor ki- és beszállnak a kicsik, de a tervezett változások révén a szülők még nagyobb biztonságban érezhetik majd gyermekeiket – mondta.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.