Likefestoon / Aktuális / A dél-békési vállalkozások is fejleszthetnek

A dél-békési vállalkozások is fejleszthetnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. január 6-tól 5 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdetett a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) munkahelyteremtő beruházásainak támogatására (NFA-2017-2-KKV).  Megszületett a döntés. Megyénkben összesen 45 vállalkozás részesült támogatásban, ebből 14 dél-békési.

A Békés Megyei Kormányhivatal minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni kívánta a Békés megye területén működő kkv-k fejlődését, a gazdaságban betöltött szerepüknek, piaci pozíciójuknak javítását a területi különbségek csökkentése és a térség felzárkóztatása érdekében. A megelőző évek gyakorlatának megfelelően a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya munkáltatói fórumokat szervezett január 23. és 25. között Szarvason, Gyulán és Mezőkovácsházán. Békéscsabán pedig a Békés Megyei Kormányhivatallal kötött együttműködési megállapodás keretében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A 4 munkáltatói fórum keretében 300 munkáltatót tájékoztattunk a támogatási lehetőségről.

Békés megyében a támogatás eredményeként 45 vállalkozás 584 852 722 forint vissza nem térítendő támogatási összeget nyert a nemzetgazdasági miniszter döntése alapján. A támogatás mintegy 278 új munkahely létesítéséhez, valamint 627 munkahely megőrzéséhez járul hozzá, amely tovább javítja a kkv szektor versenyképességét. Jellemzően a gépgyártás, építőipar, élelmiszeripar, valamint a fémmegmunkálás, illetve a kereskedelem-vendéglátási szektor került nagyobb számban támogatásra Békés megye 9 járásában.

Kiemelten fontos kormányzati cél a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedésének ösztönzése, beruházásainak elősegítése, hiszen a kis- és középvállalkozások – kkv- szektor – gazdasági szempontból elengedhetetlen szerepet tölt be az ország jövedelemtermelésében, a beruházásokban, valamint társadalmi aspektusból a munkahelyteremtésben, foglalkoztatottságban. Az országban működő vállalkozások 99 százalékát a kkv-szektor teszi ki, ha pedig a foglalkoztatotti létszámot nézzük, akkor az arány 70 százalékos, azaz a munkavállalók több mint 2/3-a kis- és középvállalkozásoknál dolgozik. A technológiai fejlesztésekkel, célzott támogatásokkal ezek a cégek biztosabban fennmaradhatnak, erősödhetnek, amivel a versenyképességük és ezáltal az ország versenyképessége is tovább erősödhet – olvasható a Békés Megyei Kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.