Likefestoon / Aktuális / A Csíksomlyói búcsú

A Csíksomlyói búcsú

Mindenki számára megszívlelendő a hűségről szóló szentbeszéd, fogalmazott Áder János köztársasági elnök, a 448 alkalommal megrendezett Csíksomlyói búcsún. A köztársasági elnök Úr immáron harmadik alkalommal vett részt Székelyföld szívében, Csíksomlyóban, a Kissomlyó- hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben megrendezett katolikus szentmisén.

Minden évben pünkösd előtt felkerekednek a környező falvak hívei, hogy útjuk során megtisztulva érkezzenek a Csíksomlyói búcsúba. A menet, amit a székelyek Keresztaljának hívnak gyalogszerrel, lóháton és szekereken tart a szentmisére. Egy-egy keresztalja több napig is menetel. Elől a pap, mögötte a legények, akik a keresztet és a falu címerét tartalmazó zászlót viszik, mögöttük az éneklő és imádkozó hívek és a keresztalja végén a szekerek a csomagoknak, az időseknek és a gyengébbeknek. Felemelő érzés látni, de még felemelőbb beállni egy-egy keresztaljába.

A szentmise helyszínére a hagyományok szerint a Gyergyóalfalusi keresztalja érkezik elsőként, őket követik a környék falvainak keresztaljai. A zarándoklatot a csángók zárják. Ők a “fehér keresztalja”, amely a csángók hagyományos népviseletéről kapta nevét.

Amikor a menet a Kissomlyó-hegyen álló Salvator-kápolnához ér, eléneklik az „Egészen szép vagy Mária” című éneket, és így folytatódik tovább a menet.

20150523_100746

A keresztaljákat követve, évről évre több és több hívő zarándokol el a Csíksomlyói búcsúra. Az idei eseményen több százezer magyar vett részt, köztük többen Dél-Békésből.

„S akkor a Szűzanya felhívása szerint marad lelkünkben a mai búcsú hármas felhívása: maradjunk hűek szent hitünkhöz, katolikus keresztény hitünkhöz, maradjunk hűek szülőföldünkhöz és maradjunk hűek anyanyelvünkhöz! Ámen!” buzdította hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén.

A Csíksomlyói búcsú idei mottója, “Oltalmad alá futunk” mely legősibb Mária-imának a kezdete. Az elmúlt ötszáz évben a Szűzanya oltalmát kérték elsősorban a székelyek. Az 1990-es évektől a Csíksomlyói búcsú a világon szétszóródott magyaroknak a zarándokhelyévé vált.

Mind a mai napig jövünk, kérjük a Szűzanya közbenjárását, hogy kísérjen el bennünket a következő évbe, fogalmazott Urbán Erik, érseki helynök, templomigazgató.

-NIA-

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.