Likefestoon / Aktuális / A megfázás megelőzhető – Hasznos tanácsok az EFI-től

A megfázás megelőzhető – Hasznos tanácsok az EFI-től

Az őszi és téli hidegek beköszöntével, egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. A hűvös, párás környezet kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának, emellett a szobába zárkózó, fotelban ülő, kevés vitamint és gyümölcsöt fogyasztó gazdaszervezeteik is fogékonyabbak a fertőzésre. A megfázás azonban megelőzhető!

A megfázás kórokozójaként eddig kb. 200 vírust azonosítottak, melyek a felső légutak nyálkahártyáján telepednek meg és szaporodnak. A nyálkahártyára kerülhetnek cseppfertőzéssel, illetve kontakt úton is kézfogással, öleléssel, bár ez utóbbiak a vírusok környezeti feltételekre való érzékenysége miatt ritkább. A legjobb és az egyetlen gyógymód a megfázás ellen a megelőzés:

  • kerüljük a zsúfolt helységeket, tömegközlekedési járműveket, de tartózkodjunk és mozogjunk sokat a szabadban, rétegesen, de nem túlöltözve; 
  • otthon párásítsuk, gyakran mossunk kezet, hazaérkezéskor mindenképpen és minden más előtt; 
  • fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget nyers állapotban, ha ez nem kivitelezhető, pótoljuk vitamintablettákkal;
  • próbáljuk csökkenteni a minket érő stressz faktorokat, időzzünk kedvenc hobbinkkal, néha aludjuk amíg kedvünk tartja.

Mi a teendő, ha már megbetegedtünk? 

A megfázás tüneteit bölcsődés korunk óta tapasztaljuk magunkon, évente átlag 2-3 alkalommal. Orrunk dugul, vízszerű orrfolyásunk van, fejünk és ízületeink fájnak, hőemelkedésünk, lázunk jelentkezik, kapar és fáj a torkunk, köhögünk. A tünetek 3-4 nap alatt jelentősen csökkennek, és egy hét alatt maguktól, immunrendszerünk segítségével elmúlnak. Néhány nap fekvés, kímélő életvitel, sok folyadék (főleg meleg tea, esetleg forralt bor…) bevitele meghozza gyümölcsét. Gyógyszerek közül javasoltak a torokfertőtlenítők, sok modern, már antibiotikumot is tartalmazó ilyen hatású szer érhető el vény nélkül a patikákban: szopogató tabletta, tabletta, spray, oldat formájában, így a bakteriális felülfertőződés megakadályozható. Torokfájásra és a gyulladás csökkentésére megfelelőek a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyeket 3-4 napig rendszeresen alkalmazva a tünetek minimálisra csökkenthetők.

38,5 Celsius fokos testhőmérséklet felett, szükséges a láz csillapítása, természetes eszközökkel (pl.: fokozott folyadékbevitel, hűtőfürdő), illetve lázcsillapító gyógyszerekkel. Ha a panaszok 4 nap után sem javulnak, esetleg tovább rosszabbodnak (a hőemelkedés állandósul, az orrváladék, illetve a köpet gennyessé válik, fülfájás vagy arcfájdalom társul a meglévő panaszokhoz,) bakteriális felülfertőződés állhat a háttérben, ekkor javasolt a házi orvos felkeresése, aki dönt a szükséges vizsgálatokról és további terápiáról – osztotta meg hasznos tanácsait közösségi oldalán a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.