Likefestoon / Aktuális / 60 éve a gyermekekért Battonyán

60 éve a gyermekekért Battonyán

Évfordulót ünnepelt a város pénteken, éppen hatvan évvel ezelőtt nyílt meg a Rózsa utcai óvoda. Az ünnepség keretében feleleveníttették a kezdeteket, a közös élményeket, melyeket szülő és gyermek egyaránt érdeklődéssel hallgatott. Néhány érdekességet mi is megosztunk olvasóinkkal.

Pontosan hatvan évvel ezelőtt, 1957 tavaszán nyitotta meg kapuit Battonyán a 4. sz. Napközi Otthonos Óvoda a Rózsa (régi nevén a Malinovszkij) utcában, ekkor kapta pályakezdőként Pantó Erzsébet id. Palotay Béla igazgató úrtól azt a feladatot, hogy szervezze meg a negyedik kerületi óvodát. Az akkori időben ez nem volt egyszerű feladat, azonban az üzemek és a tanács segítségével sikerült elérni a célt, először egy csoportszoba állt, majd előszobát is kialakítottak a kabátok, cipők tárolásához, kézmosáshoz, valamint az étkezéshez szükséges eszközök tárolásához. Később, csaknem húsz év elteltével már terasz is készült, az épület fűtését, díszítését, festését pedig a szülők segítették az óvónő és a dajka néni irányításával – osztotta meg a Városi Művelődési Ház és Könyvtárral az óvoda történelmi eseményeit Borovics Ferencné, aki 1992-ben ment nyugdíjba az óvodából.

Mint megtudtuk, sok babaruha, csipke, hímzés is az akkori óvónők, dajkák, szülők kezét dicsérte, melyek mind a babaszobát, mind magát a termet díszítették. Az udvari játékok nagy része is összefogással, társadalmi munkában készültek, volt ott vitorlás hajó, fából készült repülő, babaszoba, homokozó, szilakert. A fa kerítés belső oldalát mesejelenetek díszítették (1970-es évek.)

18922170_1259032990861807_9065306789679936436_nTehát hatvan éve annak, hogy a Rózsa utcában óvoda működik. A kezdetektől egészen 1980-ig osztatlan csoportban dolgozott az óvoda,  majd a 19 fős csoportból 3 korcsoportot külön dajkáló intézménnyé váltak. 1954-1979-ig Borovics Ferencné óvónő és Marosán Tivadarné dadus biztosította a családias légkört az akkor oda járó csemetéknek, majd később, 1980-tól az óvoda kivált a 2.sz Általános Iskolából, igazgatója Trenovszki Sándorné lett. Az óvoda bővülése több óvónőt és több dadust igényelt – részletezte a kezdeteket Borovics Ferencné.

A 60 év alatt sok nemzedék indult iskolába ezen falak közül, kapta meg a tanulmányaihoz szükséges alapokat a pedagógusoktól életük első állomásán. Ennek az évfordulónak állítottak emléket pénteken Battonyán. Az ünnepségen elhangzottakat érdeklődéssel hallgatták a gyermekek és felnőttek egyaránt, majd a beszédek után közös szórakozás következett.

Kiss Anna

Fotók forrása: Városi Művelődési Ház és Könyvtár

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.