2020. június 2. kedd
Likefestoon / Aktuális / 437 ezren kérték postán az adótervezetet

437 ezren kérték postán az adótervezetet

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint eddig 437 ezren kérték az adóhatóságtól, hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét. Erre még március 16-ig van lehetőségük az adózóknak.

Az eddig tervezetet kérők közül 235 ezren SMS formájában, 80 ezren a NAV honlapján keresztül történő elektronikus úton tették meg, kevesen választották az ügyfélszolgálatot, a postai levelet vagy a telefonálást.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással éri el március 15-e után a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet és május 20-ig nyit egyet, vagy csütörtök éjfélig kéri az adóhivataltól a postázást – mondta el az államtitkár.

Az államtitkár tájékoztatása szerint, az adóbevallás-tervezetek adatai alapján, a magánszemélyek több mint 80 százalékának nem lesz semmiféle teendője a bevallásával, mert a bevallási tervezetük valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az 1 százalékos nyilatkozatokat kell kitölteniük.

A hivatal által elkészített tervezeteket azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, amelyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból származó jövedelem, vagy az első házas kedvezmény, amelyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs – mondta Tállai András.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a tervezetek adatai alapján a levont előlegeken felül 300 ezer magánszemélynek van adófizetési kötelezettsége, melyet banki átutalással is rendezhetnek, sőt kérhetnek részletfizetést is, ha a fizetendő adó nem több 200 ezer forintnál. Mintegy 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó. A visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről mind az 520 ezer érintett adófizető április 30-ig értesítést kap. – olvasható az MTI-n.

Földesi Szandra

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.