Új fejezet az ügyintézés terén – Jön az elektronikus kártya

máj 20, 15 Új fejezet az ügyintézés terén – Jön az elektronikus kártya

A kormány múlt heti sajtótájékoztatóján hangzott el, elfogadták az e-kártya bevetetésére vonatkozó törvényjavaslatot. Az elektronikus ügyintézésre alkalmas okmány több funkciót lát majd el, így nem kell több személyi iratot magunknál tartani.

A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TAJ kártyát váltaná fel az új okmány és akár diákigazolványként illetve még egyes közlekedési szolgáltatások igénybevételére is használhatjuk, de alkalmas lesz elektronikus aláírásra is.

Még 2014. decemberben döntött arról a kormány, hogy az elektronikus közigazgatást fejleszteni kell. A közigazgatás ma elektronizálás nélkül elképzelhetetlen, ezért egy olyan kártyát vezetnek be, amely tároló elemet is tartalmaz, s alkalmas lesz azonosításra.
Azok az állampolgárok, akinek a személyi igazolványa 2016. január 1-je után jár le, azok már automatikusan elektronikus kártyát fognak kapni. Ha valaki előbb szeretne e-kártyát igényelni, minthogy lejárna a személyi igazolványa, az megteheti majd, az okmányirodákban, vagy a kormányablakokban, de ennek a költsége még nem ismert.

Lázár János a május 13-ai kormányzati tájékoztatójában elmondta, sokan úgy vélik: az eszközrendszerrel a kormány egy olyan, az állampolgárok életének valamennyi aspektusába betekintést nyújtó adatbázishoz jut hozzá, ami súlyosan veszélyezteti a magánélet integritását. Elfelejtik: az adatok eddig is rendelkezésre álltak a hatóságok számára, a mostani módosítás nem oszt ki újabb jogosultságokat, csupán összekapcsolja a rendőrségi, idegenrendészeti, adóhivatali, társadalombiztosítási és közlekedésrendészeti feladatok elvégzéséhez szükséges adatokat.

Kálmán-Pócsik Judit

Fotó: Illusztráció

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>