2020. február 18. kedd
Likefestoon / Aktuális / Utat nyitottak a magyar-román barátságra

Utat nyitottak a magyar-román barátságra

Megnyílt a határátkelő Dombegyház és Kisvarjas között 2017. február 18-án 8 órakor, ezzel régi álom válhatott valóra a magyar és a román oldalon egyaránt. Hosszú, küzdelmes munka áll a polgármesterek és Dél-Békés országgyűlési képviselője mögött, azonban úgy vélik, a most megnyitott átkelő a személyes – családi-baráti – kapcsolatok ápolásán túl a kisvállalkozások gazdasági kapcsolatainak kiépítéséhez és a szakmai együttműködések megerősödéséhez nyit új utat.

Hosszú évek munkájának gyümölcse érett be február 18-án reggel 8 órakor Dombegyházon, ahol ünnepélyes keretek között megnyitották a Dombegyház-Kisvarjas közötti határátkelőt a 3,5t alatti járművek számára. Az esemény házigazdája volt dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere, Papp Attila, Nagyiratos-Nagyvarjas-Kisvarjas településvezetője és Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője, de megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Iustin Cionca, Arad Megye Tanácsának elnöke.

Dombegyházon 2013. december 11-én adták át a határátkelőhöz vezető 8,2 kilométeres útszakasz, míg a román oldalon korábban 14,7 kilométeres út épült meg. A közös cél megvalósítása érdekében összesen 22,9 km út újult/épült meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 3 millió 349 ezer 894 eurós támogatással. Az út nem önmagáért épült, hanem azért, hogy átjárást biztosítson a határon, délelőtt elindulhatott a forgalom a határátkelőnél, mely minden szombaton 8 és 16 óra között tart majd nyitva. Személygépkocsival motorkerékpárral, segédmotorkerékpárral, biciklivel, illetve gyalogosan lehet majd átkelni a határon túlra.

– A dombegyházi határátkelő hosszú távon a határmenti térség gazdasági és kulturális életének fellendülését, Dél-Békés fejlődését szolgálja. Hosszú út vezetett a mai határátkelő megnyitásáig, és nem csak fizikálisan, de a folyamat akadályainak leküzdését is tekintve – emelte ki Simonka György országgyűlési képviselő, hozzátéve, minden befektetett energia megérte.

unnamed (5)Dél-Békés országgyűlési képviselője hangsúlyozta, ha egy kicsit előre tekintünk, akkor a most megnyitott dombegyházi határátkelőnek fontos szerepe lehet néhány hónap múlva azért is, mert szigorodik a beléptetési eljárás a Schengeni határszakaszon. Az USA elvárásai szerint ugyanis – aki az EU-s polgárok vízummentességének visszavonását helyezte kilátásba, ha nem történik szigorítás – a Schengeni határ-ellenőrzési kódex módosításával áprilistól szisztematikus ellenőrzést kell végezni, és minden harmadik országbelit regisztrálni kell beléptetéskor a román oldalon, és szúrópróba szerű ellenőrzést végeznek majd a kilépési, magyar oldalon.

– A szakértők arra számítanak, hogy ennek következtében különösen a nyári időszakban megnövekedhet a várakozási idő határátlépéskor hazánk keleti és déli határállomásain. Ha ez így történne, akkor a dombegyházi határnyitás sikeresen hozzájárulhat a battonyai és a gyulai átkelők tehermentesítéséhez – tette hozzá a képviselő.

A Trianoni békeszerződést követően, 1922-től áll a határ mentén kerítés, melynek szimbolikus jelentése az évek során egyre csökkent.

unnamed– Magyarország és Románia között az Európai Unió forrásait felhasználva, a határmenti együttműködési program keretében tíz helyen – többek között Dombegyház és Kisvarjas között is – épült útszakasz 2007. és 2013. között. A 2014 júliusában Bukarestben megkötött román-magyar kormányközi egyezménynek megfelelően arra törekszünk, hogy minél jobban kihasználjuk a megépült határátkelőket, mindaddig, amíg Románia is csatlakozik a határ szabad átjárását biztosító schengeni övezethez. Románia csatlakozása után ezek az átkelőhelyek állandóan nyitva tarthatnak – világított rá a szombati határnyitón dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere.

Papp Attila ünnepi beszédében kiemelte, Dombegyház és Nagyiratos testvértelepülések, azonban a határ miatt családi, baráti kapcsolatok szakadtak szét.

– Régen várt nap volt ez a számunkra, azonban ez még mindig csak egy újabb lépcsőfok a végcél felé. A határnyitás a rokoni, kulturális kapcsolatok mellett többek között a gazdasági kapcsolatokat is szorosabbá tehetné, Arad közelsége, ipari parkja munkalehetőséget kínál. Úgy vélem, a nyitás gazdasági pezsgést is vonhat maga után, melyből mindkét határmenti térség profitálhat – tette hozzá.

unnamed (4)A február 18-án megnyitott új határátkelő a személyes – családi-baráti – kapcsolatok ápolásán túl a kisvállalkozások gazdasági kapcsolatainak kiépítéséhez és a szakmai együttműködések megerősödéséhez nyit új utat a román és a magyar határtérség települései számára.

A Dombegyház-Kisvarjas határátkelő mellett további kilenc új határátkelőt nyitnak meg a magyar-román határszakaszon ezen a hétvégén.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.