2018. december 16. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Utat nyitott a testvérkapcsolatra a kovácsházi iskola

Utat nyitott a testvérkapcsolatra a kovácsházi iskola

“Együtt testvérként” Kéz a kézben tudatos jövőnkért! – Ezt a címet viseli az a magyar-román testvérkapcsolatra épülő program, mely 15 millió forintos támogatásban részesült, és amely hozzájárul a résztvevő gyermekek szociális kompetenciájának, életmódbeli attitűdjének fejlesztéséhez, ismereteik bővítéséhez. Sőt, hozzásegíti a különösen hátrányos helyzetű gyermekeket is a magasabb végzettségi szint eléréséhez. Decemberben elsőként a kovácsházi gyerekek utaznak Pécskára.

A Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy testvériskolai kapcsolatra épülő szakmai pályázata Együtt testvérként” Kéz a kézben tudatos jövőnkért! címmel elnyerte a maximum igényelhető támogatást, vagyis 15 millió forintot a fenntartó Békéscsabai Tankerületi Központ támogató segítségével.

– Mintegy két esztendeje indult el, egy, a határainkon is túlívelő kezdeményezés elkötelezett hittel annak a reményében, hogy a kovácsházi és a pécskai iskola határon innen és túl, erős alapokon nyugvó kapcsolatot teremtsen. A legfontosabb célként egy olyan testvériskolai kapcsolat kialakítása lebegett , hogy az a gyermekek számára élhetővé, mitöbb elérhetővé formálódjon.  E nemes kezdeményezés mellé álltak a városvezetők, az intézményvezetők és a pedagógusok is – hangsúlyozta hírportálunknak Havancsák Piroska intézményvezető.

Megtudtuk, a két város vezetője – Antal Péter, Pécska polgármestere és Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere – a kezdetektől támogatta és segítette a Pécskai 2. számú Általános Iskola, illetve a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola testvériskolai törekvéseit.

– A két település közelsége alátámasztja azt a reményünket, hogy lehetőséget teremtünk nemzeti kultúránk, identitástudatunk, a Maros löszhát természeti kincsei, a határainkon átívelő gyermekbaráti kapcsolatok, a testvériskolák találkozói, testvériskolák közös táborozási alkalmai, a szakköri foglalkozások, kultúrtevékenységek, egészségkultúra fejlesztő programok által arra, hogy gyermekeink képességeikben, idegen nyelvtudásukban, öko gondolkodásukban gazdagodjanak, közös tématerületek mentén. Programunk bővelkedik a formális és informális tanulás elemeiben, amelyek hozzájárulnak a résztvevő gyermekek szociális kompetenciájának, életmódbeli attitűdjének fejlesztéséhez, ismereteik bővítéséhez, hozzá segíti a különösen hátrányos helyzetű gyermekeket is a magasabb végzettségi szint eléréséhez. Célunk a szülők bevonása a projekt két éve alatt minél több programunkba – részletezte az igazgatónő.

A projekt októberben elindult, egészen 2019. októberéig tart majd, az indulásról november 16-án egy kerekasztal beszélgetés keretében egyeztettek az intézményvezetők és a polgármesterek. A pályázat első állomása Pécska lesz, december 16-án a dél-békési iskola ötven tanulója érkezik majd a határmenti településre az első testvériskolai találkozóra.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.