2019. január 16. szerda
Likefestoon / Aktuális / Ünnepi megemlékezések Dél-Békésben
kokárda, magyar, március 15, zászló

Ünnepi megemlékezések Dél-Békésben

Térségünk települései idén is méltóképpen emlékeznek meg Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseményéről, amely minden magyar szívében elevenen él. Március 15-én minden hazafi kabátját a nemzeti színű kokárda díszíti, emléket állítva ezzel az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeinek és hőseinek.

Dél-Békésben már a hét elején elkezdődnek az ünnepi megemlékezése, Pusztaottlakán kedd délután állítottak emléket a történelmi eseményeknek, az ünnepi kopjafa szentelésével. Kaszaperen ma reggel 8 órától a Római katolikus templomba kezdték a megemlékezést, majd pedig a Községi Önkormányzat előtt koszorúzták meg a községi kopjafát, ahol ünnepi köszöntőt mondott Kun László, Kaszaper polgármestere. Ma délután 15 órakor Tótkomlóson az Erzsébet ligetben a ’48-as kopjafát koszorúzzák meg a nemzeti ünnep tiszteletére.

Nagyszénáson március 15-én 9 órakor a Nagyszénási Kulturális Központ színháztermében a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola diákjai közreműködésével emlékeznek meg ünnepi műsorral, majd pedig koszorúzással.

Orosházán 10 órakor a Kossuth szobornál ünnepi beszédet mond Rózsa Judit, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai, a beszédíró pályázat nyertese. A műsorban közreműködnek a Református Két Tanítási Nyelvű Iskola diákjai és az Debreczeni Márk karnagy vezetésével az Orosházi Fúvós Zenekar.

Mezőkovácsházán is 10 órától a Református Templomban istentisztelettel kezdődik a megemlékezés, majd pedig a Csanád Vezér Általános Iskola diákjainak műsorát tekinthetik meg a megemlékezők. Beszédet mond Fodor Istvánné, Mezőkovácsháza Városáért kitüntetettje. A műsor után megkoszorúzzák Jassik Lajos honvéd őrmester síremlékét.

 

A magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságért, az összetartozásért, a biztonságért. Március 15-e ma is azt üzeni számunkra, hogy a magyarok maguk akarnak dönteni a jövőjükről, vagyis mindarról, ami a gyerekeik és unokáik sorsát meghatározza – mondta ünnepi beszédében Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár a Belügyminisztérium nemzeti ünnepünk alkalmából tartott ünnepségén.

A márciusi ifjak felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül Magyarországnak nincs jövője, és elég bátrak is voltak ahhoz, hogy ezért megküzdjenek.Tudták, hogy az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan – hangsúlyozta Kontrát Károly.

A magyar kokárdát március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak nemzetiszínű kokárdát a forradalom estéjén, melyet a kabátra tűztek, a szív felöli oldalra. Történetileg a magyar kokárda a nemzeti függetlenedés eszméjét magukénak valló polgárok szimbólumává vált, kör alakú nemzetiszín formában, kis pántlikákkal. A szembejövő személyek számára azt közölte, hogy viselője a magyar forradalmi eszméket magáénak vallja.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.