2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Ünnep: 150 éves a kunágotai egyházközség

Ünnep: 150 éves a kunágotai egyházközség

A kunágotaiak hite mindig is rendíthetetlen volt, ezt tanúsítja az is, hogy templom és egyházközség nélkül is gyakorolták vallásukat az ősök, és hogy 1866-ban valóra váltották álmukat – 150 évvel ezelőtt egyházközséget alapítottak a dél-békési településen. Az évfordulót vasárnap ünnepelték meg a Szent Imre templomban, mely zsúfolásig megtelt, a környező községekből is érkeztek vendégek.

Kunágota 1843-as újratelepítése során az itt letelepedő dohánykertészek az embert próbáló nehéz körülmények mellett sem feledkeztek meg a vallásos lelkületük megőrzéséről, bár ekkor még templom nélkül tették ezt, és a katolikusok hitéletét is ekkor még csak a vidékről érkező lelkészek látták el. Két évtizeddel később azonban gazdaságilag megerősödött falu, így már képes volt önálló egyházközség megalapítására. A község vezetésének és lakóinak oly régóta várt óhaja 1866-ban teljesült, ugyanis a Csanád megye püspökség megalakulásával október elsején Kunágotán is elkezdhette működését az egyházközség – részletezte a 150 évvel ezelőtt történteket Kunágota helytörténeti kutatója, Gábor László.

Az évfordulót október 9-én ünnepelték meg a kunágotai Szent Imre templomban, az eseményre minden, egykor a községben szolgáló plébános meghívást kapott, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye püspökségét is invitálták a nem mindennapi programra.

– Amikor autózik az ember, akkor egy-egy településhez, főként faluhoz közeledve, már messziről látszik a templom magasodó tornya, mely jelzi, keresztény községbe érkezünk. Így van ez Kunágotán is, ahol már 150 évvel ezelőtt is hitük volt az embereknek – mondta az ünnepi szentmisét bemutató plébános.

Az utókor hálával tartozik a 150 évvel ezelőtt élők áldozatos törekvéséért, azonban az jól látszik, hogy az akkori nemes elkötelezettség nem maradt eredmény nélkül, hiszen a kunágotai római katolikus egyházközségben folyamatossá vált a lelkészi ellátottság.

– Őseink érezték, hogy feladatuk van, meg kell erősíteni katolikus vallásukat és ennek érdekében meg is tettek mindent, felépítettek egy egyházközséget, egy templomot – létrehozták Kunágota szentföldjét. Büszkék lehetünk erre mindannyian, 150 évvel ezelőtt is tették a kunágotaiak, azonban ennyi idő elteltével most ismét a kunágotaiakon a sor, hogy még legalább 150 évig fenntartsák a római katolikus vallást és átadják azt a következő generációnak – hangsúlyozta a püspökségről érkező Serfőző Levente.

Zsúfolásig megtelt a hatalmas templom, egyetlen padsor sem maradt üresen ez alkalommal, mosoly és könnyes szem egyaránt jelen volt a résztvevő hívek arcán. Almáskamarásról, Dombiratosról, és Kisdombegyházról is érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljék meg az évfordulót testvértelepülésük lakóival.

A kunágotai egyházközségben nemcsak a plébános személye változott, hanem a plébánia épülete, sőt, pályázatok elnyerésével a Szent Imre templom is megújulhat, megújulhatott. Ahogyan arról korábbi cikkünkben már olvashattak, az őszi és a tavaszi pályázati időszakban is pozitív elbírálásban részesült a kunágotai plébánia pályázata, így teljes egészében megújulhatott a templomtorony, és hamarosan a tetőszerkezet, illetve az ablakok külső hibáit is kijavíthatják a kormány támogatása által.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.