2020. január 23. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Újabb pályázatok településfejlesztésre

Újabb pályázatok településfejlesztésre

Több mint kilencven milliárd forintos keretösszeggel indultak, bővültek pályázati felhívások a napokban a TOP keretében, főként települési önkormányzatok számára. Írjuk a részleteket.

A helyi gazdaság- és turizmusfejlesztést, az energetikai korszerűsítést és fenntartható városi környezet fejlesztését célozzák meg azok a kiírások, melyek a napokban jelentek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) keretében, sőt, két nyitott felhívás összegét megemelték. A pályázatok keretösszege összesen 92,9 milliárd forint – nyilatkozta az MTI-nek kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rákossy Balázs tájékoztatása szerint a helyi gazdaságfejlesztést célzó felhívás keretösszege 2,1 milliárd forinttal, 2,6 milliárd forintra emelkedett, míg a Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című felhívás keretösszege a rendelkezésre álló tervezett 8,8 milliárd forintról 9,9 milliárd forintra növekedett. Az előbbi felhívás a megyei jogú városi önkormányzatok és többségi tulajdonú vállalkozásaik kisléptékű termék-előállításhoz kötődő logisztikai fejlesztéseit támogatja, míg az utóbbi a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítését szolgálja.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a most megjelent társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést célzó felhívás 20,4 milliárd forinttal támogatja elsősorban a kisléptékű, helyi, térségi jelentőségű turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányuló fejlesztéseket. A szintén most megnyíló önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését célzó két felhívás 50,7 milliárd forinttal támogatja a meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiagazdálkodásának elősegítését – írja az MTI.

A barnamezős területek rehabilitációját célzó felhívás 2,3 milliárd forint értékben a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítását célozza meg, míg a  Zöld város kialakítása című, 16,3 milliárd forint értékű felhívás olyan fejlesztéseket támogat, amelyek segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását – ismertette Rákossy Balázs.

Kiss Anna

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.