2018. szeptember 22. szombat
Likefestoon / Aktuális / Újabb 150 millió a dél-békési iskoláknak

Újabb 150 millió a dél-békési iskoláknak

A gyermekek fejlődéséért tesznek Dél-Békésben, a cél eléréshez újabb milliókat nyert a Békéscsabai Tankerület és két térségi iskola. A forrásból ezúttal nem az épületek, hanem az oktatás színvonala fejlődhet. A hátrányos helyzetű térség képviselője azt mondja, céljuk, hogy itt, helyben is olyan oktatásban részesüljetek a gyermekek, mint az ország fejlettebb részein.

Néhány héttel ezelőtt tartotta meg sajtótájékoztatóját a Békéscsabai Tankerületi Központ, akkor mintegy 1,5 milliárd forint összértékű iskolafejlesztésről adtak számot, melynek keretében tizenhárom intézmény újulhat meg Dél-Békésben. Október 10-én újabb jelentős lépést jelentettek be Magyarbánhegyesen. 150 millió forint érkezik a hátrányos helyzetű kistérségbe, az összegből a dombegyházi Balsaráti Vitus Általános Iskola, valamint a bánhegyesi Kossuth Lajos Általános Iskola fejlődhet.

Az utóbbi oktatási intézményben tartott sajtótájékoztatót kedden Bánki András, a Központ vezetője, Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője, valamint Béni Attila, a Mezőkovácsházi Járási Hivatal vezetője, a Dél-Békés Bike csoport aktív sportolója.

– Szeptemberi sajtótájékoztatónkon már jeleztük, újabb sikeres pályázatokat várunk. A most elnyert kiírások célja a közösségformálás, a helyi közösségek összekovácsolása, eközben hozzájárulva az iskolák szakmai munkájához, hiszen a forrásokból rendezvények jönnek majd létre, mindegyik az iskola kapuján belül, a pedagógusok szervezésével. Ezek mind-mind az egészséges életmódot, a szabadidő aktív eltöltését szolgálják majd – emelte ki a tankerületi igazgató.

Dél-Békésben mintegy 212 szakember dolgozik egy olyan komplex programon, melyen keresztül megállíthatják a fiatalok elvándorlását, miközben élhető jövőt biztosítanak számukra itt, helyben. Simonka György azt mondja, a legfontosabb cél a térség önmegtartó erejének növelése.

– Nagy öröm számomra, hogy újabb nyertes pályázatokról számolhatunk be, melyek az oktatás minőségének javításához járulnak hozzá, hiszen célunk, hogy a családok, gyermekek itt, Dél-Békésben is ugyanolyan képzést, oktatást kapjanak, mint Budapesten, Győrben, vagy Londonban. Óriási siker, hogy mára már térségünkben is agóraként, közösségi térként tekinthetünk az iskolákra. Azon dolgozunk, hogy olyan jövőt nyújtsunk fiataljainknak, hogy úgy döntsenek, érdemes itt maradni, hiszen a feltételek adottak lesznek térségünkben is, ehhez pedig minden támogatást megkapunk az Európai Uniótól – hangsúlyozta a képviselő.

Az élhető jövőkép egyik alapköve a hasznos szabadidő eltöltését szolgáló lehetőségek biztosítása, melynek egyik szakértője Béni Attila, akit sokszor láthatunk kétkerekűjén „száguldozni” Dél-Békés útjain. Elmondása szerint fontos, hogy a fiatalok szeressenek sportolni, aktívan tölteni szabadidejüket, viszont ehhez lehetőségeket kell biztosítani, ezt szolgálják ezek a források is.

– A képviselő úr mindent megtesz azért, hogy ezek a támogatások Dél-Békésben érkezzenek, viszont nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket minél szélesebb körben kihasználjuk – tette hozzá.

Néptánc csoport jöhet létre, hagyománnyá válhat a főzőklub, pénzkezelési módszereket adhatnak majd át, valamint olyan események valósulhatnak meg Magyarbánhegyesen a jövőben, mint például a kedd délutáni Közlekedésbiztonsági Verseny volt. Ennek apropóján érkeztek a diákok körébe a Körös Motoros Egyesület tagjai, akik – a gyermekekénél jóval termetesebb – kétkerekűjük segítségével igyekeztek átadni a biztonságos közlekedéshez szükséges tudást. Azonban a vendégek nem érkeztek üres kézzel.

– A motorosok jó emberek. Ezt szeretnénk ma bebizonyítani a gyermekeknek, akiknek könyvadományt hoztunk, ezzel is elősegítve hatékony tanulásukat. Leginkább ifjúsági regények, atlaszok kerülhetnek az osztályok polcaira – osztotta meg Huszka-Seben Gabriella, az egyesület elnöke.

A könyvek, illetve a képviselőtől kapott láthatósági karszalagok birtokbavétele után elkezdődött a verseny, ügyességi pályán, illetve tesztfeladatok kitöltésével gyarapíthatták tudásukat a bánhegyesi nebulók.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.