2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Új tagokkal a magyar-román célokért

Új tagokkal a magyar-román célokért

Négy település nyert tagfelvételt a Simonka György által vezetett Európai Közös Jövő Építő Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosuláshoz. Közös céljuk a magyar és román települések fejlesztése, júliustól nyújthatják be kérelmeiket.

Battonyán ülésezett az Európai Közös Jövő Építő Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (ETT) május 27-én, pénteken. Az egyeztetés keretében új tagok csatlakoztak a Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Pusztaottlaka, Kürtös alkotta csoportosuláshoz: Tótkomlós, Battonya, Kisiratos, valamint Mácsa.

A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzatának elnöke is, aki úgy véli, szükség van arra, hogy beszéljünk a határon átnyúló együttműködésről, azonban ehhez intenzív kommunikációra van szükség. A Békés Megye Önkormányzata próbálja ezt megteremteni Arad megyével, viszont ehhez a civil szervezetek segítsége is kell. Az elnök örömét fejezte ki, hogy az ETT-tagok felismerték a közös munka fontosságát, és bízik abban, hogy együtt sikeresebbek lesznek. Zalai Mihály hangsúlyozta, a fejlesztési időszakban előnynek számít, ha egy település részt vesz egy ilyen közösség munkájában.

DSCN3228A battonyai ülésen Simonka György, az ETT elnöke köszöntötte az eddigi és az új tagokat, és felhívta a figyelmüket arra, hogy bátran kell gondolkozni a jövőt illetően, és el kell tervezni a települések fejlesztését. Kiemelte, együtt sikeresebbek lehetnek a pályázati kérelmeik, a lehetőség előttük áll. Horváth Krisztián, az ETT igazgatója is csatlakozott az elnök szavaihoz, kiemelve, júliusban érkeznek a pályázati kiírások. Első körben a kiemelt fontosságú projektek kapnak szerepet, kérelmet lehet benyújtani: kultúra, turizmus, környezetvédelem, gazdaságfejlesztés, közösségek közötti együttműködés, katasztrófavédelem, és egészségügy területén.

Az egyeztetésen a Határ Menti Innovációs Kft. képviselője is tájékoztatót tartott, dr. Jankai Norbert néhány jogszabályi változásról, például a tagfelvétel engedélyezéséről, valamint a közhasznúvá válás feltételeiről adott át információkat a jelenlévőknek. A felszólalások után szavaztak a jegyzőkönyvvezető, és hitelesítő személyéről, majd elfogadták a dr. Jankai Norbert által javasolt módosításokat, az új tagok már a változtatásokat tartalmazó egyezményeket írták alá.

DSCN3247

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.