2019. február 17. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Új irány a kovácsházi közfoglalkoztatásban

Új irány a kovácsházi közfoglalkoztatásban

Egy Baranya megyei látogatás hatására gondolják újra Mezőkovácsházán a közfoglalkoztatási programot. Annál is inkább, mivel jelenleg nem működik elég hatékonyan, szükség van az innovatív rendszer bevezetésére.

Egészen a Baranya megyei Mozsgóig ment a városvezetés, hiszen hosszas tanulmányozás után, az ottani település programja keltette fel az érdeklődést, az ő mintájukra szeretnék felépíteni a dél-békési kisváros közfoglalkoztatását.

– Felvettük a kapcsolatot a mozsgói polgármesterrel, aki tárt karokkal várt bennünket. Úgy vélem Mezőkovácsháza sok szempontból kell, hogy elöl járjon és példát mutasson, hiszen ez a dél-békési kistérség központja. Az a célunk, hogy szebbé és jobbá tegyük a várost, és ehhez elengedhetetlen a közfoglalkoztatás hatékonyabbá tétele – fogalmazott Varga Gusztáv polgármester.

A jövőben ez a fajta foglalkoztatási forma új értelmet nyer Mezőkovácsházán, elsődleges cél, hogy értékteremtő hatással bírjon, hiszen ez csak átmeneti megoldás a munkanélküliek számára, a valós cél a munkaerő-piacon való elhelyezkedés.

02– Számos ötlettel lettünk gazdagabbak miután hazatértünk, és igyekszünk beépíteni ezeket a programunkba. Szeretnénk a mezőgazdasági programelemre helyezni a hangsúlyt, területeinket bővíteni, a növénytermesztést és az állattenyésztést szorgalmazni. Terveink között szerepel egy vágó pont létrehozása, ahol a saját tenyésztésű sertéseink egy részét feldolgoznánk a közétkeztetésben való felhasználásra, másik részét pedig (a piaci áron alul) értékesítenénk a lakosság számára – osztotta meg terveit a polgármester.

Mint megtudtuk, egyfajta szolgáltatásként is működne a vágópont, mivel igény szerint biztosítaná az önkormányzat a környező települések számára a feldolgozó használatát.

– A zöldségtartósítás előnyeivel is találkoztunk, biztosan élni fogunk ezzel a lehetőséggel is, hiszen rendkívül praktikus ez a módszer. Az élelmiszer minőségét nem befolyásolja, lehetővé teszi, hogy bármely évszakban bármely zöldség és gyümölcs frissen fogyasztható – folytatta beszámolóját Varga Gusztáv. Továbbá hozzátette, hogy két további, hosszú távú célt kívánnak megvalósítani a településen. Az egyik az önellátó gazdálkodás kialakítása, a másik pedig a szociális szövetkezetek létrehozása.

01Az önellátó gazdálkodás lényege, hogy a közfoglalkoztatási programban dolgozók saját háztáji gazdaságukban termelnék meg a zöldségféléket, nevelnének baromfit és hizlalnának sertést, amit később a közétkeztetésben használnának majd fel. Természetesen a vetőmagot és a kisállatokat az önkormányzat biztosítaná, a programban dolgozók pedig munkabért kapnának az alapanyagok előállításáért.

A szociális szövetkezeteket a sikeres programelemekből alakítanák meg, amelyek mint munkáltatók biztosítanának megélhetést, foglalkoztatást a helyi munkanélküliek számára.

Az értékteremtő közfoglalkoztatást nem véletlenül hívják átmeneti megoldásnak, hiszen ha valóban érdemi munkát végeznek a programban résztevők, azt kézzel fogható sikerként könyvelhetik el, ami ösztönző hatású lehet további életük során.

Kálmán-Pócsik Judit

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.