2019. április 19. péntek
Likefestoon / Aktuális / Ügyeljen! – Veszélyes a szén-monoxid gáz

Ügyeljen! – Veszélyes a szén-monoxid gáz

Noha az idei tél eddig meglehetősen enyhének mutatkozik, minden évben többször riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéses esetekhez. A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeretné felhívni a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni az ilyen típusú baleseteket.

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (vegyjele: CO) az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása.

2017-ben a Békés megyei tűzoltókat huszonöt alkalommal riasztották olyan esetekhez, ahol szén-monoxid-mérgezés gyanúja merült fel. Sok esetben a CO vészjelzők helyesen jelezték a veszélyes gáz jelenlétét, de a csendes gyilkos emberi életet nem követelt megyénkben a tavalyi évben.

Ha növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni!

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk.

A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Javasolt az eszközt kétévente megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumban bevizsgáltatni. A szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését soha ne végezzék el otthon. Egy kipufogóhoz tartott, vagy cigarettafüsttel lefújt érzékelő jelez ugyan, ám olyan terhelést kap a „házi teszt” során, hogy az a további biztonságos működésre, életmentésre alkalmatlan. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni.

Fontos kiemelni, hogy a háztartási érzékelők alkalmazása autós analógiával élve “olyan, mint a biztonsági öv”, vagyis nem akadályozzák meg a veszélyes helyzet kialakulását, de elősegítik a túlélést. A szén-monoxid riasztók használata sem véd, ha a nyílt égésterű tüzelőberendezéseink, nincsenek  rendszeres  karbantartva, kitakarítva és ellenőriztetve.

Ha valakinél jelez a szén-monoxid-érzékelő, azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet, kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon! – hívja fel a figyelmet közleményében a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt érzékelők listája is.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.