2018. november 18. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Továbbra is feszült a helyzet Végegyházán

Továbbra is feszült a helyzet Végegyházán

Lökdösődés ezúttal nem volt, hangoskodás viszont annál inkább a hétfő esti újabb közgyűlésen Végegyházán. A dél-békési településen az elmúlt héten a jobbikos polgármester vezette 40-50-fős tömeg teremtett feszült helyzetet, agresszívan léptek fel nőkkel és települési képviselők családtagjaival szemben. Mivel a településen napok óta „lincshangulat” uralkodik, hétfő este ismét megjelentek a rendőrök is.

A csütörtöki nyílt képviselő-testületi ülés folytatásaként hívott össze hétfőre is közgyűlést Vajda Norbert jobbikos polgármester, aki a múlt héten 40-50-fős tömeggel vonult néhány képviselőtársa háza elé, és teremtettek feszült helyzetet nők és képviselők családjai megfélemlítésével. A megmozdulás egészen lökdösődésig és fenyegetőzésig fajult, rendőri jelenlétre is szükség volt. A Jobbik a saját kommunikációs csatornáin úgy nyilatkozott: a korrupcióval való leszámolás nem csak kampányszlogen; a képviselő-testület tagjai lincselésről, hangulatkeltésről és rettegésről beszéltek több országos tévécsatornának is.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a feljelentéseket követően bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, mely jelenleg is folyamatban van. Azt, hogy történt-e a gyülekezési joggal kapcsolatos szabálysértés, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vizsgálja. Korábban hírportálunk kérdésre dr. Szabó Ervin, Békés megye 4. számú választókerületének jobbikos elnöke, és László Attila Tibor, a Végegyházi Jobbik elnöke, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője elmondta, az üggyel kapcsolatban egyelőre nem történt meg beidézésük rendőrségi kihallgatásra.

Simonka György azt mondja, Dél-Békés országgyűlési képviselőjeként rendkívül aggasztónak ítéli a Végegyházán történt eseményeket, írásos kérelmet küldött a vita rendezése érdekében.

“A településükön 2018.01.04.-én történtekkel kapcsolatosan a törvényesség megtartása és a közrend és köznyugalom biztosítása érdekében kérem Önöket, hogy a helyi Önkormányzattal kapcsolatos vitáik megoldásának érdekében a jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Javaslom és egyben kérem is Önöket arra, hogy a település és az önkormányzat vitás kérdéseit a területileg illetékes Kormányhivatal, illetve az Állami Számvevőszék bevonásával szíveskedjenek szükség esetén tisztázni. Kérem tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a vita rendezése visszatérjen a törvényes útra, ezzel is megőrizve az Önöktől – mint választott tisztségviselőktől -elvárható méltóságot és közbizalmat.” – írta levelében a politikus.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Orosházi Fidesz Csoport Elnöksége nyílt levelet írt Békés megye 4. számú választókerületének jobbikos elnökéhez.

“A Fidesz Orosházi elnöksége, arra kéri dr. Szabó Ervint, tisztelje meg a választópolgárokat azzal, hogy tájékoztatja őket a Végegyházán személyes jelenléte mellet történtekről, valamint a fenyegető és elfogadhatatlan cselekményekben való részvételéről, szerepéről! Kötelessége nyilvánosságra hozni, hogy meggyanúsította -e már a rendőrség, egyáltalán volt-e már kihallgatáson? Véleményünk szerint azzal, hogy egy ilyen erőszakos és megengedhetetlen eseménysorozatban, dr. Szabó Ervin résztvevőként, tanácsadóként vagy szervezőként aktívan részt vett, méltatlanná vált az emberek bizalmára.” – írták a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

A dél-békési községben azóta újabb közgyűlést tartottak hétfőn, a múltkorival ellentétben most a képviselők is jelen voltak – egy darabig. Miután a polgármester megszavaztatta a napirendi pontokat, ismét a 2018. évi közmunkaprogramra helyeződött a hangsúly, ugyanis a településvezető sértőnek találta, hogy a járási Start munkaprogramba az általa tervezett 38 fő helyett a testület 26+2 főt kíván bevonni, ennyit láttak ugyanis indokoltnak. Cséfán János, a pénzügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott, a két munkavezető együttműködésével alakították ki a létszámot, azon változtatni nem kívánnak. Megszavazták. Ezután kezdődött a hangoskodás a teremben, Vajda Norbert szerint ez a végegyháziak elleni szóló döntés, és nem képviselik a falu érdekeit a képviselők, akik a döntést követően távoztak a Művelődési Házból.

Több országos média megkérdezte Végegyháza lakóit az ügy kapcsán, akik szerint nem jogos a döntés, hiszen alig van munkalehetőség a településen és környékén. Ez az állítás azonban kevésbé érthető, hiszen a Mezőkovácsházi Járásban jelenleg két foglalkoztatási paktum is működik, melyek által akár 200 fő is részesülhet közmunkabér helyett bérminimumot és több támogatást biztosító álláslehetőségben. Emellett pedig a hátrányos helyzetű térségben sem telik el szinte úgy nap, hogy ne jelenne meg valamely településen álláshirdetés.

A hétfő esti programot követően többeket meglepett a rendőrség jelenléte a településen, azonban az elmúlt napok eseményei alapján egyáltalán nem volt semmi kivetni való az ellen, hogy az egyenruhások munkájukat végezték és többeket igazoltattak hazafelé.

A közelgő választási kampány és az elmúlt napok Végegyházán történt eseményei kapcsán a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Békés Megyei Területi Választmányának elnöksége arra kéri a Békés megyei politikai szervezeteket, hogy tartózkodjanak és határolódjanak el minden erőszakos, félelemkeltő megnyilvánulástól. Minden Békés megyében élő ember érdeke, hogy a jövőben is nyugodt, a tényeken alapuló politikai vélemények ütköztetése történjen, nem úgy, mint Végegyházán, ahol a Jobbik települési képviselők családtagjaival és nőkkel szemben agresszívan lép fel – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az események kapcsán a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Békés Megyei Területi Választmányának Elnöksége.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint sajnálatos, hogy a Békés megyei település az elmúlt napokban egy negatív hír kapcsán került be a megyei és országos sajtóba, ahelyett, hogy a megvalósuló végegyházi beruházásokról beszélnének.

– Nagyon sok megyei településsel működünk együtt a megye fejlesztésén, minden településen vannak nézetkülönbségek, viták. Úgy gondolom, hogy semmilyen véleménykülönbség nem rendezhető a megfélemlítés eszközével, képviselők családtagjainak, nőknek a fenyegetésével. Egyetlen településvezető sem utasíthatja, kérheti erre a támogatóit, párbeszédre kell törekedni. Elfogadhatatlan az, hogy ezeket a vitákat üvöltözéssel, félelemkeltő felvonulással, agresszióval oldják meg – hangsúlyozta közleményében az elnök.

Mint írta, a 2017 előtti termékeny időszak bizonyítja, hogy nem ez Végegyháza fejlődésének az útja.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.