2020. január 29. szerda
Likefestoon / Aktuális / Tovább nő a szociális dolgozók bére

Tovább nő a szociális dolgozók bére

A következő két évben további 33 százalékos béremelés várható a szociális ágazatban, melyhez bérkompenzációt is biztosítanak a foglalkoztatóknak, mintegy 32 milliárd forintos keretösszeggel. Írjuk a részleteket.

Több mint 90 ezren dolgoznak a szociális ágazatban, naponta 800 ezer embernek segítenek, vagyis ez az egyik legkiterjedtebb támogató és segítő rendszer. A szociális dolgozók anyagi megbecsülését a kormány eddig is fontosnak tartotta, az eddigi 22%-os bérfejlesztés után a következő két évben további 33%-os béremelés lesz a szociális ágazatban, ami minimálbér, szakmunkás minimálbér és a bérkiegészítések hatása – jelentette be Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A béremelés egyrészt a minimálbér és szakmunkás minimálbér emelés hatására következik be. A minimálbér idén 15%-kal, a garantált bérminimum 25%-kal nő, 2018-ban a minimálbér további 8%-kal, a szakmunkás minimálbér pedig 12%-kal nő. Ez a szociális ágazatban több mint 30 milliárd forintos bértömeg emelkedést jelent – tette hozzá az államtitkár.

A tájékoztatás szerint a kormány az elmúlt két évben 28 milliárd forint bérpótlékot és bérkiegészítést fizetett ki a szociális ágazatban, ez idő alatt 22%-os volt az átlagos béremelkedés, összességében, az átlagbér a 2013. év végi 144 ezer forintról 2016. végére 175 ezer forintra emelkedett. Czibere Károly azt mondja, a bérfejlesztés folytatódik, ugyanis 2017-ben és 2018-ban további 33%-kal emelkedik a szociális átlagbér, így 2017. végére 208 ezer, míg 2018. végére 233 ezer forintra növekszik, ez öt év alatt 62 százalékos emelést jelent. Ehhez a fenntartóknak bérkompenzációt is biztosítanak, 32 milliárdot fordítanak erre az intézkedésre.

Czibere Károly beszámolója szerint a szociális ágazati bérpótlékot 2017-től kiegészítik mintegy kilenc milliárdos keretösszeggel, ez elsősorban a magasabb iskolai végzettségű dolgozókat, régebben pályán lévőket érinti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt ne torlódjon össze a bérstruktúra. Ez átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez. Hozzátette: a szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűeknek és egészségügyi munkakörben dolgozóknak további bérkiegészítést biztosítanak, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét.

A kormány intézkedései alapján például egy időotthonban dolgozó, szakképzett, középfokú végzettségű 50 éves gondozó 2017-ben 196 ezer forintot kaphat, 2018-ban pedig a bére a 215 ezer forintot is eléri majd, míg egy 8-9 éve a pályán lévő, felsőfokú, főiskolai végzettséggel rendelkező, gyermekjólét központban dolgozó szakember idén már 221 ezer forintot kap, jövőre azonban már 240 ezer forintra is megemelkedhet a fizetése.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.