2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Történelmi nap a Kunágotai Óvodában

Történelmi nap a Kunágotai Óvodában

Fontos, hogy a múlt ápolása már kisgyermekkorban elkezdődjön – vallja ezt Kissné Nagy Éva, a Kunágotai Óvoda vezetője. Az őszi szünet előtti utolsó nap fókuszában a helytörténet ápolása állt a dél-békési nevelési intézményben. A világháborús hősök emlékműveihez barangoltak, megemlékeztek és mécsest gyújtottak, majd a Helytörténeti Múzeumba folytatták útjukat.

A múltidézésé és a helytörténet ápolásáé volt a főszerep október 28-án a Kunágotai Óvoda Árpád utcai intézményében. Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, szerdán felavatták az első világháborús kunágotai hősök emlékére emelt művet, ezt tekintették meg az ovisok is, akiknek az óvoda vezetője, Kissné Nagy Éva mesélt a történtekről, lefordítva azt gyermeknyelvre. A Kunágotai Nagyboldogasszony Temetőben a második világháborúsok emlékét is őrzi egy korábban készített alkotás, itt is megálltak egy rövid történelmi beszámolóra. A gyermekek érdeklődve hallgatták a történeteket, majd a hangulatot tovább fokozta, hogy ők maguk is mécseseket gyújthattak az emlékműveknél az óvónők és dajkanénik segítségével.

14573031_1284959291524062_6294477643621008931_nAz óvodavezető azt mondja, az intézményükben is téma volt az emlékmű-avatás, valamint a Halottak napja és Mindenszentek is, a gyermekek többször kérdeztek ezekről, ezért döntöttek úgy, hogy a közös beszélgetést még hitelesebbé teszik egy temetőlátogatással, ahol a gyermekek nemcsak az ünnepekről, hanem az elhunyt hősökről is információt kaptak sajátos nyelvezetükön.

A történelmi napot a Helytörténeti Múzeumban zárták, ahol Gábor László múzeumigazgató irányításával barangolhattak az óvodások például Mátyás király világába, az egykori paraszti életbe, vagy épp egy régi borbélyhoz. Az „utazás” még emlékezetesebbé válhatott azáltal, hogy az igazgató korhű ruhákba öltöztetett néhány ovist, a gyermekek kipróbálhattak egy-két eszközt, valamint Mátyás király gyűrűjét is felpróbálhatták.

Kissné Nagy Éva szerint fontos, hogy a múlt ápolása már kisgyermekkorban elkezdődjön, ezért is örül, hogy a dél-békési településnek is van egy múzeuma, ahová az óvodások bármikor betérhetnek szüleikkel is.

Kiss Anna

Fotók: Páli Józsefné, Kissné Nagy Éva

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.