2018. január 19. péntek
Likefestoon / Aktuális / Több dél-békési is elismerést kapott

Több dél-békési is elismerést kapott

A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából tartandó díszünnepségét idén Szarvason tartotta. A rendezvényen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-i nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek elismerésre kerüljenek. Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A roma nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi Díjat adományozott Ásós Géza részére a roma gasztronómiai kultúra feltárásáért, erősítéséért, népszerűsítéséért. A szerb nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a szerb zenei kultúra támogatásáért, a szerb kulturális értékek megőrzéséért. A szlovák nyelv ápolásáért, az evangélikus gyülekezeti élet gondozásáért Nemzetiségi Díjat kapott Nobik Erzsébet, a román nyelv ápolásáért, a román kulturális és zenei értékek megőrzéséért elismerésben részesült a Purdi Mihály Román Kulturális Egyesület. A német nemzetiség javaslata alapján Szelényi Ernőné a német nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért, a német kulturális és zenei értékek megőrzéséért vehette át az elismerést.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjai, a battonyai Suferini Szerb Néptánccsoport és a Tessedik Táncegyüttes táncosai – tudtuk meg a Békés Megyei Önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Fotók: Zentai Péter

Szerzőnk: Kiss Anna

Nézze meg ezt is!

A bálna nem motívum – Könyvbemutató Orosházán

Zilahi Annával, az orosházi származású költőnővel korábban, a költészet napja alkalmával beszélgettünk első kötetéről, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.