2018. szeptember 22. szombat
Likefestoon / Aktuális / Tíz éves a Barangoló – Ünnepi programsorozat indult

Tíz éves a Barangoló – Ünnepi programsorozat indult

Ünnepi közgyűléssel indult útjára a végegyházi egyesület jubileumi éve. A 10 éves fennállás alkalmából szervezett programra nemcsak helyből, hanem a környékbeli településekről is érkeztek vendégek, akiket számos meglepetés várta. Azonban a legnagyobb talán a születésnapos Barangoló elnökét érte.

Tíz évvel ezelőtt, 2007 októberében jegyezték be a Barangoló Közhasznú Egyesületet. Az eltelt tíz év során számos tevékenység, sok önkéntes, együttműködő partner, illetve sok-sok emlékezetes pillanat gazdagította a végegyházi társulat életét, ezért döntöttek úgy, hogy közös ünnepléssel felejthetetlenné teszik évfordulójukat. Ebben segítségükre volt, hogy a „Tíz éves a Barangoló” rendezvénysorozatuk támogatás nyert a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán, így a vendégek fogadására néhány meglepetéssel is tudtunk készülni.

– A nagy nap előtt kiállítást rendeztünk be, mely az egyesület minden évét fotók segítségével mutatta be. Egy-egy fotó egy-egy pillanatot rögzít, viszont mi ennél többet akartunk, ezért az eltelt tíz év tevékenységét könyv formájában is megjelenítettük az elmúlt időszak maradandó emlékeként, ebből pedig minden vendégünk talált egyet a székénél az asztalhoz ülve. A könyvhöz toll, míg a regisztrációhoz szülinapos póló társult. A közgyűlés megkezdése előtt a kiállítás mellett a Végegyháza Közösségéért Emlékplakettel kitüntetettek bekeretezett képeit is végig lehetett nézni, az elismertek közül többen elfogadták meghívásunkat – részletezi a jubiláló egyesület elnöke.

Horváth Judittól megtudtuk, egy szék sem maradt üresen, a végegyházi intézmények, szervezetek vezetői, képviselői mellett más településekről is meginvitálták azokat, akikkel az évek során partneri kapcsolatba kerültek.

A közgyűlést Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: „Példaértékű, hogy ilyen kis településen, mint Végegyháza, ilyen aktív önkéntes tevékenység folyik. Jó helyre került a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása, hiszen a NEA célja a civil szervezetek segítése, fejlesztése.”

– A köszöntő után képek segítségével röviden visszatekintettünk a múltba: a kezdeti nehézségek mellett hogyan igyekeztünk olyan tevékenységekkel gazdagítani településünket, melyek addig hiányoztak ugyan, de igény volt rá; a sok önkéntes segítségével milyen rendezvényeket hívtunk életre. Programjaink közül kiemeltük néhányat, például az Újévi Gálát, melyen amatőr előadók igazi kulturális csemegével szolgálnak az év kezdetekor, melynek kiemelkedő pillanata az egyesületünk által alapított Végegyháza Közösség Emlékplakett átadása azoknak, akik településünkért sokat tettek – emeli ki Judit.

A múlt és a jelen mellett a jövő is szóba került, miszerint szeretnének létrehozni egy dél-békési civil szövetséget, melynek célja a kultúra, a környezet- és természetvédelem, a közösségfejlesztés, a szociális és a helytörténet területén tevékenykedő civil szervezetek közötti együttműködés koordinálása. Ennek első lépése a Dél-Békési barangoló civil hírportál kialakítása, mely tudósít a szervezetek eseményeiről, majd a Civil TV létrehozásával folytatnák, mely kábel hálózaton időközönként mutatná be a történéseket, végül pedig az ezekre épülő írott sajtókiadvánnyal folytatnák, hogy azok is értesüljenek az eseményekről, akik nem élnek a virtuális térben.

A gyűlés vendégeit borkóstoló várta, Sándor István rigmusokkal szolgált, míg Szögedi Sándor rozéval kínálta a jelenlévőket, míg vacsora után vörösbort öntött a poharakba. A vacsorát a helyi napközi konyha szolgáltatta, ízeltes sertés és marhapörkölt volt a menü, míg a desszertről Gáspár Tamás és felesége gondoskodott, egy óriási születésnapi tortával örvendeztették meg az ünneplőket.

Itt már majdnem zárult is a hivatalos része a délutánnak, azonban az egyesület elnökségének Emlékplakett átadásra készültek, Horváth Judit meglepetésére, ugyanis idén ő vehette át a Végegyháza Közösségéért Emlékplakett kitüntetés különdíját.

– Hatalmas örömmel töltött el, hiszen úgy vélem, ennek a kitüntetésnek rangja van – hangsúlyozta az elnök.

Horváth Judit azt mondja, eredményes napot zártak szombaton, hiszen jókedvű beszélgetések foszlánya hangzott mindenhonnan, és mindenki jól érezte magát, az utolsó vendégek késő este távoztak a 16 órakor kezdődő eseményről. „Ez volt a cél, hogy együtt ünnepeljünk” – tette hozzá az elnök.

Fotók forrása: Barangoló Közhasznú Egyesület

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.