2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / Testvérvárosi szerződés Mezőhegyessel – a határ menti kapcsolatok folytatása

Testvérvárosi szerződés Mezőhegyessel – a határ menti kapcsolatok folytatása

Még ebben az évben Arad és Mezőhegyes testvérvárosi szerződést köt, ennek előkészítéseként az aradi önkormányzat már megszavazott egy szándéknyilatkozatot. Mindennek az előzménye Faltin Erzsébet mezőhegyesi polgármester levele, amelyben jelezte, hogy a helyi képviselőtestület felhatalmazta őt a tárgyalások elindítására, ugyanakkor már létezik egy partnerkapcsolati szerződés, amely feljogosítja a két várost az együttműködés szorosabbra húzására.
„A két város megegyezett a kulturális, turisztikai, környezetvédelmi, civil szervezetek közötti kapcsolatok felélénkítésében, ezért a szükséges programok előkészítését követően hamarosan a gyakorlatban is sor kerül a kulturális intézmények, színház, néptánccsoportok, képzőművészek közötti találkozók megszervezésére, egymás rendezvényein való részvételre” – vázolta a jelenlegi helyzetet Gheorghe Falcă aradi polgármester.
A tervek között szerepel, hogy az együttműködési szerződés alapján olyan közös környezetvédelmi stratégiákat dolgozzanak ki a szakemberek, amelyek elősegítik az ökológiai problémák megoldását, ezek negatív hatásának csökkentését úgy Aradon, mint Mezőhegyesen. Mindezzel párhuzamosan a két város vezetői támogatni fogják a közös beruházásokat, részt vesznek a partnervárosokban rendezendő szakmai kiállításokon, de az együttműködés természetesen kitér a sportra, turizmusra is, támogatni szeretnék az aktív pihenést, a sporthorgászatot, a vadászatot, a lovaglást, a vallási turizmust, egymás értékeinek megismertetését.
Mindehhez pillért szolgáltathat, hogy már 1997 óta Arad és Mezőhegyes része a Duna-Tisza-Körös-Maros Eurórégiónak.
És az sem elhanyagolható érv a testvérvárosi szerződés aláírásához, hogy a két várost, amennyiben a tornyai határátkelőt használjuk, mindössze 47,3 kilométer választja el egymástól, nem véletlen hogy eddig is sok aradi járt ki Mezőhegyesre horgászni. A magyar város Ménesbirtoka pedig világhírnévre tett szert, hisz 200 éve tenyésztenek lovakat.

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.