2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Termesztése egyszerű, felhasználása számtalan

Termesztése egyszerű, felhasználása számtalan

Az egyik legfinomabb lekvárt a szilvából lehet készíteni, ezért a szilvafa elengedhetetlen a gyümölcsösünkből. Itt a szilvaszüret ideje.

A szilvafák környezeti igényei viszonylag könnyen kielégíthetők. Pedig nem is annyira igénytelenek, mint inkább türelmesnek mondhatók, ami azzal is bizonyítható, hogy a szilvafák minden emberi gondoskodásra serényen válaszolnak. Akkor is teremnek gyümölcsöt, ha gazdátlanul árválkodnak, de ha egy kicsit gondozzák őket, akkor termésük mennyisége megnő, minősége pedig számottevően megjavul.

Fénykedvelő növény, a téli hideget jól tűri, és – minthogy későn tavasszal virágzik – a korai fagyok is viszonylag ritkán ártanak neki. Sekélyen gyökerezik, ezért a tartós csapadékhiánytól sokat szenved. Szilvát a szélsőséges futóhomok és a szikes talajok kivételével mindenütt lehet termelni. A szilvafa meghálálja a rendszeres trágyázást. Ezért már az ültető gödörbe is tegyünk egy keveset. A csemetéink már a 4-5. évben hozzák az első termésüket. Addig kell a koronát kialakítani, de a ritkítást ezután se szabad abbahagyni. A szilvafáknak sokféle betegségük és kártevőjük van, ezért rendszeres permetezésre van szükségük. A fertőzött fák gyengén fejlődnek, gyümölcsüket elhullatják, majd kipusztulnak. Életkoruk 30 év. Beltartalma igen figyelemreméltó: kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók csak mértékkel élvezzék. Kiváló az étrendi hatásai vannak. A jól beérett szilvából kiváló lekvár készül, de feldolgozhatjuk még aszalva, befőttként és nem utolsó sorba pálinkát is főzhetünk belőle.

Magyarországon a szilvatermesztés tradicionálisnak mondható, gondoljunk itt a szilvapálinkára, ami hungarikumnak számít. Lássuk, melyek azok a fajták, melyeket a gazdák előszeretettel termesztenek kertjeikben.

Szilva fajták:

Besztercei szilva: régi, magyar szilvafajta, a Besztercei szilva. Jellegzetesen apró méretű, megnyúlt formájú gyümölcsöket nevel, melyek héja sötétkék, hamvas felületű. Húsa kifejezetten kemény, magvaváló. Kiváló íze miatt mindennemű felhasználásra kiválóan alkalmas. Gyümölcseinek mérete körülbelül 28-30 mm. Érési ideje szeptember elejétől szeptember végéig tart.

Bluefre szilva: Érési ideje augusztus végére és szeptember elejére tehető. Gyümölcsei igen nagy méretűek, 40-44 mm átmérőjűek, formájuk aránytalan. Héja sötétkék, hamvas fedésű. Lédús húsa sárga színű, kellemes ízű és magvaváló. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de aszalványt is szoktak belőle készíteni.

Cacanska lepotica (Csacsaki) A ’Csacsaki’ szilva július végétől augusztus elejéig érik. Gyümölcsei nagy méretűek, 35-40 mm átmérőjűek. Alakjuk kissé megnyúlt, lekerekített. Héja hamvas, színe sötétkék. Húsa érett állapotban zöldessárga, kemény és magvaváló. Megbízható fajta, korán termőre fordul és bőségesen terem.

Cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez!” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.