2018. december 16. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Tanoda: Fókuszban a civilek pályázati lehetőségei

Tanoda: Fókuszban a civilek pályázati lehetőségei

A Barangoló Közhasznú Egyesület november 18-án indította útjára Kistérségi Civil Tanodáját, melynek első témája a pályázati források megismerésével foglalkozott, és gyakorlati tanácsokat adott a sikeres pályázáshoz.

A Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatának támogatásával szervezett képzés három modulból áll, melynek mindegyike hasznos a civil szervezetek számára. A kilenc órakor kezdődő Kistérségi Civil Tanoda első előadója Horváth László, a Civilek Háza munkatársa volt, aki a pályázatok tervezéséről és készítéséről beszélt. A civil szervezetek számára fontos pályázni, hiszen céljaik eléréséhez ez fontos anyagi forrás lehet.

– Megismertük a pályázati forrásokat, és ezek típusait. Tanácsokat kaptunk, hogyan készítsük elő terveinket egy-egy pályázat beadása előtt. A pályázat elkészítésének alapvető tudnivalóiról is hallhattunk, illetve arról is, mit és hogyan tervezzünk pályázataink során. Gyakorlati példák is illusztrálták az előadást, hiszen egyesületünk sok pályázati támogatást nyert az eltelt tíz év alatt, sok esetben a saját kárunkon tanultuk ki a pályázatírás csínját-bínját – részletezi a szombati program kapcsán Horváth Judit, az egyesület elnöke.

Megtudtuk, más szervezetnek is segítettek már pályázati források elnyerésében, hiszen a civil társadalom egyik alappillére az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás.

Következő előadók Kurai Nóra, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület munkatársa volt, aki a LEADER és a Vidékfejlesztési pályázatok legújabb kiírásairól tartott tájékoztatót. A LEADER források elnyerésének általános elvei után megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen intézkedés során milyen pályázói körök nyújthatják be kérelmeiket. A pályázati kiírásokkal kapcsolatos kérdésekre a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület munkatársai szívesen válaszolnak.

Hamarosan – december 10-15. között jelenik meg a nemzeti Együttműködési Alap működési és szakmai pályázata, melyről Herczegné Szabó Mariann, a NEA Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégiumának tagja beszélt Kurai Nóra után.

– Biztatta a civil szervezetek képviselőit, hogy már előre tervezzenek, mire szeretnének támogatást kérni. Sőt, a kiírást követően minél hamarabb adjuk be pályázatainkat, hiszen azonos pontszám esetén prioritást élvez a korábban beadott pályázat. Működési pályázatnál is fontos egy-egy szervezet szakmai munkája, célszerű alaposan átgondolni és láttatni tevékenységünket. Szakmai pályázataink során figyeljünk arra, hogy költségvetésünk legyen összhangba szakmai programunkkal, itt ne szerepeltessünk működési költséget – osztotta meg a legfőbbeket hírportálunkkal a vezető.

Mariann beszélt a bírálási folyamatról, gyakorlati tanácsokat is adott, mire figyeljenek a civilek pályázataik beadásakor, támogatás elnyerése esetén projektjük megvalósításakor.

A civilek számára hasznos előadások után a pályázatok szakmai és pénzügyi elszámolásával kapcsolatos gyakorlati tanácsok, praktikák következtek, hiszen az évek során a végegyházi egyesület több, mint negyven pályázati támogatást nyert.

– Ezek mindegyikét magunk írtunk, valósítottunk meg, és magunk is számoltunk el. Ennek során számos tapasztalatra tettünk szert, melybe a mostani alkalommal is bepillantást adtunk.

– Úgy gondolom, a mai alkalom nem csak hasznos ismeretekkel látta el a tanoda résztvevőit, de lehetőség is volt a szervezeteknek egymás megismerésére is. Ahogyan a Kistérségi Tanoda következő két modulját is tervezzük, melyre ezúton is szeretettel meghívjuk és várjuk a civil szervezetek képviselőit – tette hozzá Horváth Judit.

A szombati, pályázatokról szóló tanodát januárban folytatják az adomány- és forrásszervezésről, illetve az önkéntességről, márciusban pedig a civil szervezetek PR marketing kommunikációjával, a sajtókapcsolatok kiépítésével foglalkoznak majd.

Fotók forrása: Barangoló Közhasznú Egyesület

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.