2020. április 9. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Szokolay Sándor után nevezik el a koncerttermet

Szokolay Sándor után nevezik el a koncerttermet

Szokolay Sándorról, Kossuth-díjas zeneszerzőről nevezik el az orosházi Petőfi Művelődési Központ koncerttermét. A teremnévadó ünnepséget április 29-én tartják.

Az Orosházán nevelkedett, rendkívül termékeny és sokoldalú zeneszerző 2013-ban hunyt el. Nemzetközileg is elismertté tették Vérnász (1964), Hamlet (1968), Ecce Homo (1984), vagy a Hazának szentelt áldozat (1995) című operái, de jelentősek az oratórikus művei, kórusművei, hangszeres szóló és kamaraművei is.

Vérnász című operájáért 1966-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A Vérnász operát 20 alkalommal 15 nyelven mutatták be. E műfajban még hat, teljes estét betöltő művet alkotott.

Szokolay Sándor közel ötszáz művet komponált, hét operát, öt balettet, négy meseoperát, hét oratóriumot, három szimfóniát, huszonhét kantátát, nyolc versenyművet, tizennégy zenekari művet, kétszáz kórusművet, két vonósnégyest, negyven szólóművet és százhúsz kamaraművet, több mint 100 óra zenét.

Munkásságát számtalan díjjal ismerték el, kétszeres Erkel Ferenc-díjas (1960, 1965), Kossuth-díjas (1966), érdemes művész (1976), kiváló művész (1986). A Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat két alkalommal 1987-ben és 2001-ben vehette át, a Magyar Művészetért díjat 1993-ban, a Magyar Örökség-díjat 1998-ban, a Kodály-díjat és a Corvin-láncot 2001-ben, Prima-díjat 2008-ban, 2011-ben pedig Artisjus nagydíjjal tüntették ki. Orosháza, Sopron, Solymár és szülőhelye Kunágota díszpolgára.

SzokolaySandorSzokolay Sándor egész életében szorosan kapcsolódott Orosházához, szellemi-lelki szülővárosának tartotta a várost. Munkásságának elismeréseként Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az „Orosháza Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta Szokolay Sándor részére.

Az emlékére tartandó teremnévadó ünnepségen családja és barátai előadásával emlékeznek meg a zeneszerzőről. Két fia, Szokolay Balázs, Liszt Ferec-díjas zongoraművész és Szokolay Ádám fuvolaművész mellett fellép unokája, Szokolay Ádám Zsolt, a fiatal, ám annál tehetségesebb zongoraművész. Sebestyén Márta, Kossuth-díjas előadóművész a család barátjaként vesz részt az ünnepségen.

Az est során fellép az Orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus is, melynek alapító karnagya a zeneszerző édesapja volt. Szokolay Sándor jó kapcsolatot ápolt a kórussal, több zeneművet is írt a kórus részére, sokszor saját maga is vezényelt. Mosolygó Miklós, a kórus karnagya beszédében megemlékezik a művészről.

Az április 29-én, szerdán 17 órától kezdődő ünnepségen köszöntőt mond Dávid Zoltán polgármester, illetve Mádl Dalma, az est fővédnöke is jelen lesz.

Az esemény ingyenes, ám előzetes jegyfoglalás szükséges a művelődési központ pénztárában.

Nagy Mária

Fotó: szokolay.hu, sebestyenmarta.hu

Forrás: szokolay.hu, sebestyenmarta.hu

2015 04 29_PMK teremnévadó ünnepség

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.