2019. december 11. szerda
Likefestoon / Aktuális / Szabad a vers!

Szabad a vers!

Ezzel a címmel hirdet országos verspályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma felső tagozatos általános iskolások és középiskolások számára. A cél, hogy a diákok a klasszikus magyar költők családhoz köthető verseinek újragondolásával közelebb kerüljenek a költészethez.

A mai diákok világának kultúrája, sebessége más, mint a mi generációnké volt. Szeretnénk, ha a fiatalok Arany János, Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső és mások családi verseinek újraértelmezésével közelebb kerülnének a költészethez, és újfajta megközelítésben mutatnák be a családi értékeket – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat szerdán, a költészet napján indul és egy hónapon át tart, május 11-én zárul. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 26-án kerül sor Budapesten.

A pályázók feladata, hogy osztályaikkal előadják és videóra rögzítsék az átírt verseket, regisztráljanak és a művet beküldjék a csaladokeve.hu/szabadavers honlapra.

A pályázók a következő listából választhatják ki az átdolgozásra szánt verseket:

  • Petőfi Sándor Egy estém otthon; István öcsémhez;
  • Arany János Családi kör; Itthon;
  • Ady Endre Őrizem a szemed;
  • Móra Ferenc Mártonka levele;
  • Kaffka Margit Petike jár;
  • Weöres Sándor Buba éneke;
  • Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz;
  • Kosztolányi Dezső Most harminckét éves vagyok; Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most;
  • József Attila Mama.

Balog Zoltán kitért arra, hogy inspirációként a fiatalok három kortárs költőtől is meríthetnek: Petőfi István öcsémhez című versére Lackfi János, Iancu Laura és Bánki Benjámin is elkészítette saját verzióját, ezek a művek a Családok éve facebook-oldalán elérhetőek lesznek.

A diákok szabadon választhatnak a verselés fajtái között, és akár a rap vagy a slam poetry műfajában is alkothatnak.

A pályaműveket négytagú zsűri és a közönség is elbírálja. A zsűriben Novák Katalin mellett Szarvas Rita, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, Orbán János Dénes József Attila-díjas költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerepel.

A zsűri által kiválasztott győztes, valamint a közönség által interneten a legtöbb szavazatot kapott pályázó családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a Szentendrei-sziget egyik szállodájában, az egyéni győzteseket segítő osztályok egy-egymillió forint értékű osztálykirándulást nyernek. – írja az MTI.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.