2018. október 20. szombat
Likefestoon / Aktuális / Suttog a fenyves, zöld erdő, Télapó is már eljő

Suttog a fenyves, zöld erdő, Télapó is már eljő

Dél-Békés településeire is megérkezett ma reggelre a nagyszakállú, piros ruhás jótevő. December 6-án, Miklós napján ünnepeljük hazánkban Mikulás napját. De hogy történelmileg honnan ered ez az ünnep, van e különbség a Mikulás és a Télapó között és hogy mi is az a krampusz, azt sokan nem tudják.

Ma reggel minden gyermek izgatottan nézte meg a szépen megtisztított csizmácskáját, azt remélve, hogy csokit, cukor, vagy kis ajándékot csempészett a Mikulás, , ha jól viselkedtek az év azt megelőző részében. Azok a gyerekek, akik kevésbé voltak jók, virgácsot is találhatnak a csomagban.

De hogy ki is az a Mikulás?

Ma a Mikulásról mindenkinek egy piros ruhás, fehér szakállú, kissé telt, mosolygós alak ugrik be, aki szaloncukrot és különböző ajándékokat osztogat. A gyerekek különösen nagyra tartják személyét és türelmetlenül várják Mikulás napját. Elterjedt szokás hazánkban, hogy a gyerekek levélben írják meg kívánságaikat a Mikulásnak és december 5-én este már kipucolt, tiszta cipőkkel várják az ajándékokat, melyeket akkor kapnak meg a piros ruhás jótevőtől.

De hogy honnan is ered a Mikulás története?

Többféle legenda is létezik a Mikulás történetéről, de abban mindenki egyetért, hogy Szent Miklóstól, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentjétől származik az alaptörténet. A legenda szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Megtudta ezt Szent Miklós püspök, aki segíteni akart a lányokon, ezért az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába, így a lányok férjhez tudtak menni. Az adakozás évente megismétlődött. Azt, hogy a pénz pontosan hogyan tette az ablakba (bemászott a kéményen, nyitva volt az ablak, stb.) többféleképpen is magyarázzák. Miklós püspök névnapjának előestéjén a gyerekeket is megajándékozta.

Létezik más jellegű eredettörténet is, például a pogány Télapó, akinek karaktere a germán Odin istentől származik. A pogány isten a téli napforduló idején, az emberek tetteitől függően, jutalmat vagy büntetést hozott.

Van e különbség a Télapó és a Mikulás közt?

A Mikulás és a Télapó szó eredete, illetve az, hogy melyik volt korábban és melyik keletkezett mesterségesen, vitatott. A Mikulás szó a Miklós név szlovák változata. Hagyományos elnevezésnek számít a Télapóval szemben, amiről azt tartják, hogy mesterségesen keletkezett, viszont a TA Nyelvtudományi Intézetének gyűjtése szerint ez nem igaz, hiszen már jóval korábban létezett, jelentését pedig fokozatosan vette fel. Ami biztos, hogy mind a Mikulás, mind pedig a Télapó szó hallatán ugyanaz a jószívű, piros ruhás alak ugrik be.

És a modern mesék

A mai történetek szerint a Mikulás Lappföldön él, ahonnan repülő rénszarvasszánnal juttatja el az ajándékokat a földön élő összes gyermek számára. Szánját 8 rénszarvas húzza: Ágas, Villám, Üstökös, Íjas, Pompás, Csillag, Táltos és Táncos. A házak tetején parkol és a kéményen keresztül mászik be és helyezi el az ajándékokat. Természetesen ezek a történetek csak a mesékben élnek.

A Mikulást gyakran kísérik krampuszok, akik a legenda szerint valójában ördögök és a rossz gyerekeket ijesztgetik és virgáccsal fenyegetik.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.