2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Sikeres az almakampány

Sikeres az almakampány

Budai Gyula államtitkár értékelése szerint az egy hónapja indított népszerűsítő kampány nyomán több fogy az egyik legértékesebb magyar gyümölcsből, az almából. Oroszországban is keresik a szabolcsi almát – tudtuk meg a híradásból.

 Budai szerint jó közepes mennyiségű almatermés várható idén, s a Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtesz, hogy a vásárlók figyelmét felhívja a kiváló minőségű magyar gyümölcsre, egyes programokban is kivételezett szerepet kapott az alma. Többek között uniós támogatással minden iskolás gyerek kap almát, amit pályázat útján kiválasztott termelők biztosítanak.

 Az elmúlt évek statisztikái bizonyítják, hogy jelentősen lecsökkent az almafogyasztás az országban. Jelenleg 15-20 kilogrammnyi fogy a magyar gyümölcsből, a népszerűsítő kampány szervezői a személyenkénti 25-30 kilogrammot tűzték ki célul, azaz közel a mostani mennyiség dupláját. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is zászlós hajó szerepet tölt be, de további szabadkapacitások vannak az ágazatban, a mostani 450 ezer tonna alma mellett további 150 ezerre lenne lehetőség – fogalmazott Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke az almakampány kapcsán. A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint a stabil belső piac jelentheti az alapvető megoldást az almatermesztés számára, s a következő lépcső az export.

  A szaktárca azonban mindent elkövet, mindkét „fronton” lépéseket tesz. A hazai programok mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteri a közelmúltban tett oroszországi látogatása alkalmával is a magyar mezőgazdasági termékek exportjáról tárgyalt.

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.