2020. február 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Régészeti feltáráson segédkeztek a Kozmás diákok

Régészeti feltáráson segédkeztek a Kozmás diákok

Mezőhegyes határában, a kanális mentén egy régészeti lelőhely feltárásában segédkeztek a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégista diákjai a közelmúltban. A lelőhely immáron jelentős régészeti adatokkal szolgál, de a kutatás továbbra is folytatódik.

2015-ben Kerekes Györgynek köszönhetően az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum tudomására jutott, hogy Mezőhegyes határában régészeti lelőhely található. A későbbiekben egy helyszíni szemle során megállapították, hogy a csatorna partfalaiból emberi maradványok, s az északi oldalon egy téglaépítmény maradványai kerültek elő, melyek valószínűleg az Árpád-kor időszakára keltezhetők. A lelőhely szerencsétlen elhelyezkedéséből eredően a régészeti emlékek folyamatos veszélyeztetettségnek vannak kitéve, ezért egy mentő feltárás keretében kívánják feltárni a leginkább pusztuló részeket. A feltárásban a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégista diákjai is segédkeztek a napokban.

A munkát meg is kezdték 2017 őszén, mely során a tégla építmény és a közelében található sírok feltárására koncentrálnak. Az előzetes eredmények alapján a temetőt az Árpád-korban létesíthették, a legkorábbi keltező értékű lelet erről a területről egy szórványként előkerült III. István (1162–1172) érme. Ez alapján a temetőt már biztosan használták a 12. században, de nem kizárt, hogy már ez előtt megnyitották a temetkezési helyet. Az Árpád-kori temetőkre jellemző leletszegénység itt is megfigyelhető: az említett érmén kívül csak egy szintén szórvány vascsat, illetve néhány koporsószeg és koporsóvasalás került elő a temető területéről. Érdekesség, hogy a temető sírjai között egy-két esetben téglakerettel, illetve téglasorral díszített temetkezések is előfordultak. A megfigyelt jelenségek alapján az elhunytakat halotti lepelben vagy koporsóban temették el, s esetenként a korábbi sírokat is megbolygatták egy-egy újabb temetés során. Idén csak a temető legnyugatibb szélén lévő sírokat vizsgálták, azonban a temető jelentős kiterjedéssel bír, s északi, keleti és déli irányba is folytatódik. A temető mérete alapján feltehetően több kisebb település használhatta ezt a sírmezőt temetkezési helyként, ahogy erre a közelben található kisebb településnyomok is utalnak. – olvasható az iskola beszámolójában.

A lelőhellyel kapcsolatban további kérdések is felmerültek, amelyekre ez ideáig nem sikerült válaszokat kapni, így a kutatás továbbra is zajlik. A téglaépítmény alaprajzának és funkciójának meghatározása egyelőre további kutatást igényel, de a belőle származó leletek alapján annyi valószínűsíthető, hogy nagyjából a temetővel egy időben lehetett használatban. Különlegessége, hogy a téglák mellett tetőcserepek is előkerültek az omladékából. A területen elvétve néhány kerámiatöredék is napvilágot látott, ezek mind a 11–13. századra jellemző példányok.

Fotó: a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.