2020. április 1. szerda
Likefestoon / Aktuális / Rádai Imre: A taekwond-do egy életút

Rádai Imre: A taekwond-do egy életút

A battonyai mester tanítványairól már többször olvashattak nálunk, azonban arról, hogy milyen életút áll eddig Rádai Imre mögött, hogyan indult pályafutása a sportágban, és mely eredményeire a legbüszkébb, most olvashatnak hírportálunkon. A dél-békési sportolót arról is megkérdeztük, a versenyzés vagy a tanítás jelent-e számára nagyobb kihívást.

Mióta foglalkozol taekwon-do-val? Már a kezdetek óta meghatározó számodra ez a sportág?

– 2000-ben találkoztam először a taekwon-do-val. Elég aktív gyerekek voltunk az öcsémmel, Rolanddal, így szüleink elvittek minket egy edzésre és ott ragadtunk. Sosem volt kérdés, hogy megyünk-e edzésre, sőt, még plusz alkalmakra is mentünk vidékre a fejlődésünk érdekében. Ezt követően a battonyai szülők szerették volna, ha egy helyi egyesület is alakulna Battonyán, ezért 2002-ben sok anyuka és apuka közreműködésével létrejött a Barátság Sportegyesület, melynek ma már nemcsak tagjai, versenyzői, hanem edzői is vagyunk – részletezi a kezdeteket Imi.

Mint minden sportban, így gondolom a taekwon-do-ban is akadnak nehézségek. Eddig milyen kihívásokat sodort eléd az élet ezen sportág szempontjából?

– Részemről nehezen indult a versenyzés része. Nem akartam, nem éreztem magam eléggé felkészültnek, de okozhatta ezt önbizalomhiány is. Aztán ahogy teltek az évek, fejben is kezdtem beérni, és sorban jöttek a dobogós helyezések. Mai napig úgy vélem, hogy minden fejben dől el, ezt próbálom átadni a tanítványaimnak is.

Mit jelent számodra maga a sport és ez a sportág?

– A taekwon-do egy harcművészet, egy életút! Fegyelmet és tartást ad, jó példát állít mások elé és mindemellett pedig természetesen egészséges életmódra nevel. Ebben megtaláltam önmagam, kitudok teljesedni. Fontos szerepet tölt be az életemben – hangsúlyozza.

Rádai Imre az évek során három danos mesterré vált, megkérdeztük, hogyan lehet valakiből mester.

– A mesterré válás nem könnyű. Sőt, igazán nehéz! Két részre osztjuk a fekete öveseket: van, aki fekete öves, és van, aki mester (edző), én az utóbbiak közé tartozom. Félévente vannak övvizsgák, ezeken részt kell venni, különböző gyakorlatokat bemutatni. A magasabb övfokozatoknál, melyek már közel vannak a fekete övhöz, törni is kell, deszkát és téglát is – osztja meg a legfőbbeket a battonyai kiválóság.

Voltak-e maghatározó mérföldkövek az eddigi, sportágban töltött éveid során?

– Természetesen voltak. Például mikor megkaptam az első dant, a fekete övet, amikor én lettem a klub vezetőedzője, a testvéremmel elért sikereink, a csapat győzelmei, az Európa Bajnokság és a Világbajnokság érmei, a legkisebb versenyzőink eredményei… Ezek mind-mind meghatározó pillanatok voltak ebben a majdnem húsz évben – emeli ki.

Számos versenyről térhettél már haza éremmel, sőt, aranyéremmel a nyakadban. Ezek közül melyekre vagy a legbüszkébb?

– Általában mindig jó eredménnyel sikerül hazatérni. 2005-ben voltam először Magyar Bajnok erőtörésben, ez az egyik kedvenc versenyszámom. Talán a legkiemelkedőbb számomra az a Makón megrendezett Magyar Bajnokságon elért eredményem, ahol egy nagyon kedves mester barátom emlékére téglatörő versenyszám is volt és ezt sikerült megnyernem. Nagyon szerettem volna miatta győzni, a barátságunk tiszteletére, és sikerült is. Nyilván minden eredményemre büszke vagyok, főleg azokra, ahol az öcsémmel közösen indulunk egy csapatban. Idén sikerült vele közösen megvédeni a magyar bajnoki címünket is. Ennyit rólam. Amire a legbüszkébb vagyok, és ezzel mindig eldicsekszem, ha lehetőségem adódik rá, az a tanítványaink eredményei. Hiszen van Európa Bajnokunk és Világbajnokunk is, nagyon sok Magyar bajnokunk és Nemzetek kupája győztesünk is. Ezekre az eredményekre vagyok a legeslegbüszkébb!

Ahogyan már említetted, az évek során az edzői stafétát is elnyerted a testvéreddel közösen. Felmerül azonban a kérdés: Versenyző és edző is vagy, ezt a kettőt hogyan lehet összehangolni? Nem megy egyik a másik rovására?

– Nem mindennapi kihívást állít ez elénk. El kell dönteni, mit is szeretnénk jobban, érmekkel a nyakunkban dobogóra állni, vagy átadni a tudást a jövő generációjának és örömöket szerezni az eredményeikkel. Nehéz a kettőt összeegyeztetni, ezért is jó, hogy ilyen sokszínű a sportág. Ettől függetlenül egyéni és csapat törés versenyszámban szoktam indulni, erre edzésen és azon kívül is tudok gyakorolni, így nem kell a srácoktól elvegyem az időt a saját edzésemre.

A 2017-es évértékelő során azt mondtad, az volt az eddigi legsikeresebb évetek, viszont már az év első negyedévében Magyar bajnokká váltál, ismét. Hogyan tovább? Mik a jövőbeni terveid?

– A tavalyi évben indultam a Világbajnokságon, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztem egy sérülés miatt. Idén az Európa Bajnokságon indulok, mint versenyző, viszont ez csak hobby szinten marad meg az életemben. A komoly célok a tanítványokkal kapcsolatosak. Jelenleg öten vagyunk válogatott kerettagok az egyesületből, ezt szeretnénk tovább növelni és persze a kerettagság megtartása is cél. Edzői munkánk eredményeként az utánpótlás válogatott edzői tisztségét is megkaptuk, ez az eddigi munkánk legnagyobb elismerése. Természetesen a további fejlődés, fejlesztés és a legjobb eredmények hazahozatala a cél a jövőben.

– Újra megakarjuk hódítani a világot! – zárja gondolatait Rádai Imre.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.