2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Pusztaottlakára ért az értéktár túra

Pusztaottlakára ért az értéktár túra

Ötödik állomásához érkezett ma, március 18-án a Békés Megyei Önkormányzat Megyei Értéktár Bizottságának értéktár túrája. Ezúttal Pusztaottlakán tartottak tájékoztatót, ahol megismerkedhettek a parókia kiállítótermeivel is.

A művelődési házban megtartott tájékoztatón a szomszédos települések polgármesterei is részt vettek. A megjelentek először Karancsi Andrásné vezetésével megismerkedhettek Pusztaottlaka múltjával, a helyi parókián megtalálható régi korok használati tárgyaival, a román kultúra jellegzetességeivel.

Ezt követően dr. Mérei András a Megyei Értéktár Bizottság titkára ismertette a települési értéktár bizottságok feladatait, hangsúlyozva azok fontosságát.

Elmondta, jelenleg 400 települési értéket tartanak nyilván a megyében, ahol a hetvenből eddig 34 településen alakultak bizottságok. Bíznak benne, hogy az erre az évre tervezett összesen 15 ilyen jellegű tájékoztatót követően ez a szám meghaladja majd a hatvanat.

Hozzátette, a megyei bizottság minden ötletre nyitott. Megyénk 16 megyei értékkel rendelkezik, ebből két hungarikummal is büszkélkedhetünk. Reményét fejezte ki, miszerint hamarosan a Nóniusz lófajta is gyarapítja majd a hungarikumok sorát.

A jövőben minden Tourinform irodában úgynevezett értéktár pontokat kívánnak kialakítani, valamint honlapjukat az http://ertektar.bekesmegye.com oldalt is folyamatosan fejleszteni szeretnék, ahol a jövőben bárki megteheti javaslatait.

Kérdésre elmondta, egy-egy települési értéktár bizottság 3-6 főből áll.

Az értéktár túra ugyanezen a napon Medgyesegyházára is ellátogatott, de a tervekben további dél-békési települések is szerepelnek.

Kiss Réka

Fotó: Kiss Réka

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.