2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Pusztaföldvár: emléket állítva a reformációnak

Pusztaföldvár: emléket állítva a reformációnak

Szalkay Róbert református lelkész hirdeti majd az igét vasárnap a településen, ahol emléktáblát és emlékpadot is avatnak az 500. évforduló alkalmából.

1517. október 31. – Luther Márton (Martin Luther) ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése a protestáns felekezetek kialakulásán túl hatással volt a világtörténelem egészére: a kultúra, a tudomány és a gazdasági élet fejlődésére is. A reformáció nem pusztán a 16. század emléke, hiszen ez közös örökség, melynek legfőbb eleme a megújulás. Idén ünnepeljük az 500. évfordulót, országszerte programokat hirdetnek, többek közt a dél-békési Pusztaföldváron is, ahol vasárnap veszi kezdetét az ünnepségsorozat.

Méltóképpen szeretnének emlékezni az évfordulóra a térségi településen, ezért szeptember 24-én 15 óra 17 perckor istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban, keresve a választ arra, milyen szerepet játszanak a reformáció értékei a mai korban, hogyan tudunk belőlük meríteni.

Az istentiszteletet emléktábla és emlékpad avatás követi, a felavatott padokon réztáblák hirdetik majd a reformáció négy alapelvét latinul: Egyedül a Szentírás, egyedül a kegyelem, egyedül a hit, egyedül Krisztus. Ezt követően a Bartók Béla Művelődési Házban 17 óra 30 perckor Szeverényi Mihály festőművész kiállítása nyílik meg, kapcsolódva az emlékévhez.

Fotó forrása: Evangélikus Egyházközség Pusztaföldvár

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.